Да видиш родината си след 5 години в чужбина благодарение на медийна кампания

Снимката е случайна.

Да видиш родината си след 5 години в чужбина благодарение на медийна кампания. Това преживя семейство Илина и Желез Стефанови, които живеят в Съединените щати вече повече от 10 години. На връх Стефановден те са пристигнали в София заедно с двете си деца – близнаците – Джеймс и Джордж, които видяха България за първи път и прегърнаха близките си тук. Семейството е в България благодарение на кампанията на Бг Радио „Ела си у дома и #Благодари за Коледа“, организирана от БГ Радио и Coca-Cola! Заедно с Наско от „Любими песни за любими хора“ и репортери на БГ Радио, на Терминал 2 на летище София изненада за семейството са били приготвили и Михаела Филева с китариста Васил Крумов, които направили момента на посрещането още по-незабравим за семейството с някои от любимите им български песни, изпълнени на живо на летището! Първата българска песен, която семейството чу на българска земя, е била „Я кажи ми, облаче ле бяло“ изпълнена от усмихнатата Михаела Филева.

На летище София семейство Стефанови е било посрещнато и от двама именници – дядо Стефан и малкия Стефан, който за първи път се е срещнал със своите първи братовчеди Джейсън и Джордж на родна земя.

Навръх студентския празник, на 8 декември в „Любими песни за любими хора“ е била изтеглена томболата, която е определила името на победителите във втората кампанията. Щастливата новина, че ще пътува със семейството си за България за Коледа е била за Илина Стефанов, която живее в Чикаго, САЩ заедно със съпруга си Желяз Стефанов и синовете им – близнаците Джейсън и Джордж.

Ето какво е написала Илина в писмото, с което се е регистрирала за участие в кампанията:

Здравейте, С моето семейство живеем в САЩ от дълго време и от 5 години не сме стъпвали на родна земя. През тези 5 години се случиха много неща- родиха се нашите прекрасни дечица, но си отидоха моята баба и дядо. Нямахме шанса за последно да благодарим на тях, за това че сме това което сме благодарение на тяхното присъствие в живота ни. Жените на снимките са бабата на моя съпруг и моята друга баба. Бихме били безкрайно щастливи ако в най -светлите семейни празници можем да ги видим прегърнали своите правнуци за първи път . Да ги прегърнем и благодарим за приноса им към изграждането ни като личности.

Илина е била регистрирана под номер 198 от общо 328 участника в кампанията „У дома за Коледа“, чиято цел бе да събере едно българско семейство разделено от

граници и океани в родината за празниците. Името ѝ бе изтеглено на произволен принцип чрез сайта за произволно генериране на номера random.org в присъствието на официални лица от екипа на БГ Радио.

По време на вълнуващия телефонен разговор Илина е споделила, че в този ден, на 8 декември, семейството празнува два повода – годишнина от деня, от който Илина и Желез са двойка и рожден ден на майката на Илина и това е най-прекрасния подарък за семейните празници. Илина и Желез не са се връщали в България от 5 години, а децата им, близнаците Джейсън и Джордж, никога не са стъпвали в родината на своите родители и не познават своите пра-баби. Момченцата са навършили 4 години ден преди Бъдни Вечер, на 23 декември. Желез работи в транспортна компания, а Илина работи като счетоводител.

Българите в Испания: Защо избягахме от България? (видео)

Be the first to comment

Вашият коментар