Румъния връща граничния контрол

В края на януари тази година Европейската комисия препоръча извънредния контрол на някои вътрешни граници на Шенгенското пространство да се удължи с още три месеца. Тогава Европейската комисия констатира, че въпреки напредъка в изпълнението на мерките за укрепване на външните граници, все още няма благоприятни условия за връщане към нормалното им функциониране в Шенген.

Новият регламент 458/2017 за промяна на кодекса на шенгенските граници, приет от Европейския съюз и Съвета на Европа задължават държавите – членки на Европейския съюз, да извършват систематични проверки в съответните бази данни на всички лица, включително и на гражданите на ЕС, които се ползват от правото на свободно движение.

В изпълнение на горния регламент главният инспекторат на граничната полиция в Румъния обяви, че от 7 април 2017 година ще започне системен контрол по границите на страната, като ще бъдат проверявани документите на всички пътуващи.

Проверките ще се извършват в данните на Шенгенската информационна система и на Интерпол. Ще се следи за откраднати и изгубени документи за пътуване.

Румънската гранична полиция предупреди, че се очаква увеличаване на времето за чакане при преминаване на границата.

Шенгенското пространство за свободно пътуване на практика рухна, след като около един милион и половина мигранти пристигнаха в ЕС през 2015 и 2016 г.

Удължават с още три месеца извънредния граничен контрол в Шенгенското пространство

Страните от „Шенген” въвеждат визи за гражданите на останалите държави

Класация на държавите според мощта на задграничните им паспорти

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испанската полиция конфискува 3 200 детски играчки, неотговарящи на изискванията за безопасност

04/01/2018 WORLD BG

Испанската полиция конфискува 3 200 детски играчки, неотговарящи на изискванията за безопасност. Вестник Ла Вангуардия пише, че акцията е проведена вчера, на 03.01.2017 г., а играчките са произведени в Азия и са се продавали в Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испанската полиция откри и застреля атентатора от Барселона

21/08/2017 WORLD BG

Испанската полиция откри и застреля атентатора от Барселона Юнес Абуякуб, смятан за извършител на терористичната атака в каталунската столица, съобщава вестник Vanguardia. По информация на испанското издание предполагаемият терорист е бил застрелян в Subirats, близ Последни

БЪЛГАРИЯ

Корнелия Нинова беше избрана за вицепрезидент на Социалистическия интернационал

05/03/2017 WORLD BG

„Приемам това като признание за България. Смятам, че колкото повече българи има на високи постове на международната сцена, това е шанс за България“, заяви Нинова. Международно признание за България и за лидера на Българската социалистическа Последни

Be the first to comment

Вашият коментар