Румъния връща граничния контрол

В края на януари тази година Европейската комисия препоръча извънредния контрол на някои вътрешни граници на Шенгенското пространство да се удължи с още три месеца. Тогава Европейската комисия констатира, че въпреки напредъка в изпълнението на мерките за укрепване на външните граници, все още няма благоприятни условия за връщане към нормалното им функциониране в Шенген.

Новият регламент 458/2017 за промяна на кодекса на шенгенските граници, приет от Европейския съюз и Съвета на Европа задължават държавите – членки на Европейския съюз, да извършват систематични проверки в съответните бази данни на всички лица, включително и на гражданите на ЕС, които се ползват от правото на свободно движение.

В изпълнение на горния регламент главният инспекторат на граничната полиция в Румъния обяви, че от 7 април 2017 година ще започне системен контрол по границите на страната, като ще бъдат проверявани документите на всички пътуващи.

Проверките ще се извършват в данните на Шенгенската информационна система и на Интерпол. Ще се следи за откраднати и изгубени документи за пътуване.

Румънската гранична полиция предупреди, че се очаква увеличаване на времето за чакане при преминаване на границата.

Шенгенското пространство за свободно пътуване на практика рухна, след като около един милион и половина мигранти пристигнаха в ЕС през 2015 и 2016 г.

Удължават с още три месеца извънредния граничен контрол в Шенгенското пространство

Страните от „Шенген” въвеждат визи за гражданите на останалите държави

Класация на държавите според мощта на задграничните им паспорти

Великобритания ще облага с данък фирмите
СВЯТ

Лондон се съгласи на споразумение за запазване на правата на европейските граждани след BREXIT

06/03/2017 WORLD BG

Британският министър на финансите Филип Хамънд заяви, че Лондон е готов веднага да сключи споразумение с Брюксел за запазване статуквото на гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, след BREXIT. Ние искаме споразумение, което да бъде Последни

ОБЩЕСТВО

Безплатно висше образование за българите в 500 руски университета

29/01/2018 WORLD BG

От Руския културно-информационен център в София заявиха, че около 500 водещи руски университети с над 600 специалности участват в програмата RUSSIA.STUDY, предлагаща прием за безплатно висше образование за чуждестранни студенти в Русия. Свързани

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испанец не е ходил на работа от 15 години, редувайки болнични и отпуска

18/01/2018 WORLD BG

Испанец не е ходил на работа от 15 години, редувайки болнични и отпуска. Историята започва през 2003 година когато санитар от психиатричния център „Доктор Ескердо” в град Аликанте излиза в болнични, които продължават до началото Последни

Leave a Reply