Румъния връща граничния контрол

В края на януари тази година Европейската комисия препоръча извънредния контрол на някои вътрешни граници на Шенгенското пространство да се удължи с още три месеца. Тогава Европейската комисия констатира, че въпреки напредъка в изпълнението на мерките за укрепване на външните граници, все още няма благоприятни условия за връщане към нормалното им функциониране в Шенген.

Новият регламент 458/2017 за промяна на кодекса на шенгенските граници, приет от Европейския съюз и Съвета на Европа задължават държавите – членки на Европейския съюз, да извършват систематични проверки в съответните бази данни на всички лица, включително и на гражданите на ЕС, които се ползват от правото на свободно движение.

В изпълнение на горния регламент главният инспекторат на граничната полиция в Румъния обяви, че от 7 април 2017 година ще започне системен контрол по границите на страната, като ще бъдат проверявани документите на всички пътуващи.

Проверките ще се извършват в данните на Шенгенската информационна система и на Интерпол. Ще се следи за откраднати и изгубени документи за пътуване.

Румънската гранична полиция предупреди, че се очаква увеличаване на времето за чакане при преминаване на границата.

Шенгенското пространство за свободно пътуване на практика рухна, след като около един милион и половина мигранти пристигнаха в ЕС през 2015 и 2016 г.

Удължават с още три месеца извънредния граничен контрол в Шенгенското пространство

Страните от „Шенген” въвеждат визи за гражданите на останалите държави

Класация на държавите според мощта на задграничните им паспорти

запор на банковите сметки в чужбина
БЪЛГАРСКО ПРАВО

Въвеждат в България европейска заповед за запор на банковите сметки в чужбина

15/02/2017 WORLD BG

Служебният министър на правосъдието на Р.България Мария Павлова е направила предложение за Постановление на Министерски съвет, чрез което България окончателно да въведе прилагането на един от Регламентите на Европейския съюз. Става на въпрос за създаване Последни

СВЯТ

18 000 евро глоба и отнемане на шофьорската книжка грозят български тираджия в Италия

27/09/2017 WORLD BG

18 000 евро глоба и отнемане на шофьорската книжка грозят български тираджия в Италия, заради инцидент, станал на 28 юни 2017 г. в 7:30 ч. на plaza De Fabris в град Nove. Тогава италианската полиция Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Все повече българи получават пенсии от чужбина

02/11/2017 WORLD BG

Все повече българи получават пенсии от чужбина. Това сочат данните на Националния осигурителен институт (НОИ) за 2016 година. Общо 33 925 наши сънародници, които са работили зад граница, получават пенсии на база на международни спогодби Последни

Be the first to comment

Вашият коментар