Руски танкер потопи испански риболовен кораб близо до Барселона

Руски танкер потопи испански риболовен кораб, съобщава испанската преса.

Причината за катастрофата, която е станала в близост до пристанището на Барселона между руския танкер „Мидволга-2“ и испанския риболовен кораб El Fairell е човешкият фактор, заяви ръководителят на асоциация на рибарите в Барселона Хосе Мануел Хуарес.

Катастрофата е станала в понеделник на 1,5 морски мили от пристанището на Барселона когато химическия танкер „Мидволха-2“ е напускал пристанището за да се отправи към Александрия. Руското плавателно средство се е сблъскало с испанския рибарски кораб El Fairell, в резултат на което вторият е потънал. Руските моряци веднага са докладвали на барселонското пристанище за извънредното положение и са успели да спасят двама от четиричленния екипаж на риболовния кораб. Спасените рибари са били ранени и с хипотермия, и са били откарани в болница. Другите двама моряци, 34-годишен мароканец и 37-годишнен сенегалец, все още не са намерени. Спасителната операция, с участието на повече от дузина риболовни и спасителни кораби продължава търсенето им.

„Най-вероятно е станала човешка грешка. Руският танкер е ударил с левия си борд риболовния кораб и това е очевидно ..“, е заявил Хуарес по време на пресконференцията в Барселона, в която е взел участие и министъра на земеделието, животновъдството и риболова на каталунското правителство Меричел Серет.

На въпроса как екипажа на руския танкер не е забелязал риболовния кораб, Хуарес не е могъл да отговори. А само е допълнил:

„Това е необяснимо, нямам обяснение, няма логика.”

„Руският танкер е успял да качи на борда живи двамата моряци, което е много важно Той е спасил двама души ..“, заявил Хуарес.

Според него другите двама моряци са били погълнати от водовъртежа, който се е образувал при потъването на кораба.

За момента основната хипотеза е, че командването на руския танкер е допуснало грешка в тълкуването на код, според който е трябвало да се маневрира, за да се избегне риболовния кораб.

Оказва се, обаче, че риболовните кораби редовно се прибират към пристанището на автопилот, което позволява на рибарите да организират кутиите с улова за деня и така да спечелят време. Въпреки че автопилотът разполага с аларма в случай на нужда, шума на двигателя не винаги позволява тя да бъде чута.

Мълния удари крило на самолет Ryanair малко преди да кацне на летището в Ибиса

Be the first to comment

Вашият коментар