Руски танкер потопи испански риболовен кораб близо до Барселона

Руски танкер потопи испански риболовен кораб, съобщава испанската преса.

Причината за катастрофата, която е станала в близост до пристанището на Барселона между руския танкер „Мидволга-2“ и испанския риболовен кораб El Fairell е човешкият фактор, заяви ръководителят на асоциация на рибарите в Барселона Хосе Мануел Хуарес.

Катастрофата е станала в понеделник на 1,5 морски мили от пристанището на Барселона когато химическия танкер „Мидволха-2“ е напускал пристанището за да се отправи към Александрия. Руското плавателно средство се е сблъскало с испанския рибарски кораб El Fairell, в резултат на което вторият е потънал. Руските моряци веднага са докладвали на барселонското пристанище за извънредното положение и са успели да спасят двама от четиричленния екипаж на риболовния кораб. Спасените рибари са били ранени и с хипотермия, и са били откарани в болница. Другите двама моряци, 34-годишен мароканец и 37-годишнен сенегалец, все още не са намерени. Спасителната операция, с участието на повече от дузина риболовни и спасителни кораби продължава търсенето им.

„Най-вероятно е станала човешка грешка. Руският танкер е ударил с левия си борд риболовния кораб и това е очевидно ..“, е заявил Хуарес по време на пресконференцията в Барселона, в която е взел участие и министъра на земеделието, животновъдството и риболова на каталунското правителство Меричел Серет.

На въпроса как екипажа на руския танкер не е забелязал риболовния кораб, Хуарес не е могъл да отговори. А само е допълнил:

„Това е необяснимо, нямам обяснение, няма логика.”

„Руският танкер е успял да качи на борда живи двамата моряци, което е много важно Той е спасил двама души ..“, заявил Хуарес.

Според него другите двама моряци са били погълнати от водовъртежа, който се е образувал при потъването на кораба.

За момента основната хипотеза е, че командването на руския танкер е допуснало грешка в тълкуването на код, според който е трябвало да се маневрира, за да се избегне риболовния кораб.

Оказва се, обаче, че риболовните кораби редовно се прибират към пристанището на автопилот, което позволява на рибарите да организират кутиите с улова за деня и така да спечелят време. Въпреки че автопилотът разполага с аларма в случай на нужда, шума на двигателя не винаги позволява тя да бъде чута.

Мълния удари крило на самолет Ryanair малко преди да кацне на летището в Ибиса

полетите
НАЧАЛО

Важно съобщение за всички пътници на авиокомпания Ryanair

21/03/2017 WORLD BG

Ryanair временно ще затвори web- страницата си и мобилното приложение. Услугата няма да бъде на разположение за нови резерации, фактуриране или промени в полетите. Това неудобство ще продължи осем часа-от 19.30 часа в сряда на Последни

НОВИНИ

Нов инцидент с испански военен самолет в близост до Мадрид

17/10/2017 WORLD BG

Нов инцидент с испански военен самолет в близост до Мадрид. Изтребителят се е разбил в края на пистата при излитане от военната база Торехон де Ардоз. От испанското Министерство на отбраната са потвърдили, че пилотът Последни

СВЯТ

Германия въвежда пътна такса за чуждестранните автомобили, преминаващи през страната

01/04/2017 WORLD BG

Миналата седмица Бундестага е дал ход за разглеждането на проектозакон за въвеждането на такса за автомобилите с чужда регистрация, преминаващи през територията на страната. Цените ще се формират въз основа на дължината на пътуването и Последни

Leave a Reply