Руски танкер потопи испански риболовен кораб близо до Барселона

Руски танкер потопи испански риболовен кораб, съобщава испанската преса.

Причината за катастрофата, която е станала в близост до пристанището на Барселона между руския танкер „Мидволга-2“ и испанския риболовен кораб El Fairell е човешкият фактор, заяви ръководителят на асоциация на рибарите в Барселона Хосе Мануел Хуарес.

Катастрофата е станала в понеделник на 1,5 морски мили от пристанището на Барселона когато химическия танкер „Мидволха-2“ е напускал пристанището за да се отправи към Александрия. Руското плавателно средство се е сблъскало с испанския рибарски кораб El Fairell, в резултат на което вторият е потънал. Руските моряци веднага са докладвали на барселонското пристанище за извънредното положение и са успели да спасят двама от четиричленния екипаж на риболовния кораб. Спасените рибари са били ранени и с хипотермия, и са били откарани в болница. Другите двама моряци, 34-годишен мароканец и 37-годишнен сенегалец, все още не са намерени. Спасителната операция, с участието на повече от дузина риболовни и спасителни кораби продължава търсенето им.

„Най-вероятно е станала човешка грешка. Руският танкер е ударил с левия си борд риболовния кораб и това е очевидно ..“, е заявил Хуарес по време на пресконференцията в Барселона, в която е взел участие и министъра на земеделието, животновъдството и риболова на каталунското правителство Меричел Серет.

На въпроса как екипажа на руския танкер не е забелязал риболовния кораб, Хуарес не е могъл да отговори. А само е допълнил:

„Това е необяснимо, нямам обяснение, няма логика.”

„Руският танкер е успял да качи на борда живи двамата моряци, което е много важно Той е спасил двама души ..“, заявил Хуарес.

Според него другите двама моряци са били погълнати от водовъртежа, който се е образувал при потъването на кораба.

За момента основната хипотеза е, че командването на руския танкер е допуснало грешка в тълкуването на код, според който е трябвало да се маневрира, за да се избегне риболовния кораб.

Оказва се, обаче, че риболовните кораби редовно се прибират към пристанището на автопилот, което позволява на рибарите да организират кутиите с улова за деня и така да спечелят време. Въпреки че автопилотът разполага с аларма в случай на нужда, шума на двигателя не винаги позволява тя да бъде чута.

Мълния удари крило на самолет Ryanair малко преди да кацне на летището в Ибиса

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Пучдемон се закле във вярност към Конституцията и статута на Каталуния

16/01/2018 WORLD BG

Бившият президент на Каталуния Карлес Пучдемон се закле писмено във вярност на Конституцията и статута на областта. За да заеме депутатското си място сваленият каталунски президент добави и, че ще бъде „верен на волята на Последни

СВЯТ

Франция, Германия, Италия и Испания започват нова политика относно имигрантите

30/08/2017 WORLD BG

Нова политика относно имигрантите. Лидерите на 4-те най-развити икономики в Европейския съюз: Франция, Германия, Италия и Испания взеха решение за нова миграционна политика, при която мигрантите, които отговарят на критериите за убежище ще трябва да Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Полицейските автомобили на бъдещето вече са по пътищата на Испания

24/03/2017 WORLD BG

По пътищата на Испания вече циркулират 7 патрулни коли от пилотната фаза на проекта за полицейските автомобили на бъдещето. Интересното при тях е, че те могат да разчитат сами регистрационните номера на другите автомобили, разполагат Последни

Be the first to comment

Вашият коментар