Сертификат за удостоверяване на самоличността при смяната на NIE с DNI

ispansko grajdanstvo

Статията касае българските граждани, придобили испанска националност.

Това удостоверение се издава когато е необходимо да се докаже, че преди да е имал испанска лична карта /ДНИ/, новият испанският гражданин е бил чужденец в страната и е притежавал NIE. Например по времето, когато гражданина е бил чужденец в Испания, се е идентифицирал с паспорт или лична карта и NIE. През това време той може да е направил стотици административни процедури, да е започнал частен бизнес, и т.н.

С придобиването на испанската националност, лицето може не само да промени името си, но губи и статута си на чужденец. Придобива испански национален документ за идентичност и нов испански паспорт, с цифри и данни, които не съответстват на предишните.

В тези случаи, първото нещо, което трябва да се направи е да се уведомят имиграционните власти, че е налице промяна на националността и вече гражданина не е чужденец, а испанец.

Много малко хора знаят, че за промяна на семейното положение, промяна на адресната регистрация и промяна на националността е абсолютно задължително да се уведоми регистъра на чужденците.

Когато се уведоми службата за имигрантите (или Comisaría General de Extranjería) се издава сертификат, удостоверяващ, че лицето е едно и също, но преди е имало NIE вместо испански документ за самоличност. Това удостоверение е известно като „Сертификат за съгласуваност“ или „Certificado de Concordancia”.

За получаването на този сертификат се подава заявление по образец, плаща се такса, но преди това е необходимо да е била уведомена службата за промяната на гражданството.

Този сертификат е необходим за пред някои административни органи, където се появяват старите лични данни. КАТ, социално осигуряване, данъчната служба, банките или други частни институции могат да изискат представянето на този вид сертификат.
Испанско гражданство- новата процедура

Кога се губи испанска националност

Разлика между гражданство и националност

Трябва ли да се представи трудов договор при кандидатстване за испанско гражданство?

Изчистване на съдебното минало в Испания

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Кое е най- доброто кисело мляко на испанския пазар

23/10/2016 WORLD BG 0

Организацията на потребителите OCU е провела задълбочен анализ на киселото мляко, което се продава в супермаркета. В това проучване учстват 6 марки и са класирани по следните пет характеристики: етикета, хранителния състав, съдържанието на ферменти, Последни

СВЯТ

Финландия премахва учебните предмети от образователната си система

03/12/2016 WORLD BG 0

За момента Финландия е прочута в света с най- добрата образователна система. В международните класации винаги присъства в топ 10. Въпреки това властите са решили да направят радикална реформа в образователната си система- премахването на Последни

СВЯТ

Германия забранява 45- часовата почивка на шофьорите да се прави в камиона

13/12/2016 WORLD BG 0

Федералният съвет на Гермаия променя Закона за шофьорите (FPersG) и забранява седмичната почивка да се прави в камиона. Превозвачът трябва да гарантира, че работникът е правилно почивал по силата на член 4, буква З от Последни

Be the first to comment

Вашият коментар