Аномалии на времето: сняг заваля дори и в пустинята Сахара

Снимка: Twitter

Светът се оказа подвластен на аномалии на времето: сняг заваля дори и в пустинята Сахара, мразовитата вълна в САЩ продължава с минус 37 градуса и рекордна жега в Австралия, където беше измерена температура от плюс 47,3 градуса.

Снеговалежът в пустинята Сахара е започнал в неделя сутринта в района на град Айн Сефра в Северен Алжир. Сняг е превалял и в Мароко. Снежната покривка е достигнала около 40 см, но се е стопила за един ден. Според местни издания за последните 37 г. в пустинята сняг е падал 4 пъти, като предишният път е бил миналата година. Снимката в началото на статията е направена в околностите на алжирския град Аин Сефра.

Необичайно хладното време и обилният снеговалеж предизвикаха транспортен хаос в Испания. Повече от денонощие около 3 500 автомобила бяха блокирани на магистрала в региона Кастилия и Леон. Освен местните подразделения на гражданска защита, в разчистването на снега се включиха и военни.

Сняг блокира стотици автомобили по магистралите в Испания, 37 провинции в опасност от лошото време

Според говорител на правителството, властите правят всичко по силите си за да овладеят ситуацията. Част от пътната мрежа в Испания все още е блокирана, очакват се още сняг.

Необичайно студено остава и времето в САЩ. На много места в страната температурите продължават да са около минус 30 градуса. Засегнати от мразовитата вълна са близо 83 милиона души. Сграда в бостънското предградие Дорчестър се е запалила и водата, която са използвали пожарникарите за гасене на огъня, почти моментално се е превръщала в лед.

Нивото на река Сена в Париж се вдигна сериозно през почивните дни заради бурята „Елинор“. Според специалисти до края на седмицата водата ще започне да спада. Местните жители и гостите на френската столица са предупредени да внимават при разходките си в крайбрежните райони.

В Румъния се радват на необичайно топло време. Термометрите показват +10 градуса. В курорта Констанца смелчаци се в Черно море. Има цъфтящи овощни дръвчета, но края на седмицата се очаква сериозно захлаждане.

А в предградие на австралийския град Сидни беше измерена температура то 47,3 градуса. Повечето от жителите и гостите на града избраха плажа, за да се спасят от жегата. В централния парк на града бяха поставени контейнери с вода за разхлаждане. Заради огромното количество работещи климатици се стигна до срив на енергийната мрежа.

БЪЛГАРИЯ

Днес България е в национален траур в памет на жертвите в Хитрино

12/12/2016 WORLD BG

Министерският съвет реши днес, понеделник да е ден на национален траур за жертвите от взривилата се цистерна – част от влакова композиция, в село Хитрино, област Шумен, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. Правителството изказва Последни

НАЧАЛО

Българин и съпругата му са арестувани от полицията в Полша

19/10/2017 WORLD BG

Българин и съпругата му са арестувани от полицията в Полша, в западното Любушко войводство, съобщават полски медии, като цитират говорител на местната полиция. 35-годишният мъж, чието име не се посочва, е обвинен за трафик на Последни

върховният съд на Великобритания
НАЧАЛО

Върховният съд на Великобритания реши, че правителството не може да активира Brexit без гласуване в парламента

24/01/2017 WORLD BG

Върховният съд на Великобритания реши във вторник, че правителството на премиера Тереза Мей не може да активира „Brexit“ за изхода на страната от Европейския съюз (ЕС), без одобрението на парламента. Съдът, с мнозинство от осем Последни

Leave a Reply