Собственикът на авиокомпания EasyJet дарява голяма част от богатството си

Собственикът на авиокомпания EasyJet дарява голяма част от богатството си.

Милиардерът и основател на нискотарифната авиокомпания EasyJet сър Стелиос Хаджийоану смята да дари по-голямата част от богатството си. Това стана ясно от негово писмо, изпратено до фондацията на „Бил и Мелинда Гейтс”. В него Хаджийоану заявява:

„Мисля, че всички богати хора имат дълг за погасяване, защото това, което притежават е благодарение на своите клиенти, които купуват техните стоки и услуги, и от които са придобили богатство. Отне ми повече от 10 години „мислене“ и „правене“ , за да заключа, че чрез даване на повече от половината от нечие състояние за благотворителност, може да се балансират нуждите на семейството и приятелите”.

Фондацията на „Бил и Мелинда Гейтс” е създадена от мултимилиардера Бил Гейтс, съпругата му Мелинда и Уорън Бъфет. В нея участват едни от най- богатите хора на планетата, които споделят идеята да връщат част от богатството си на хората, дарявайки го за филантропски каузи.

Сър Стелиос е гражданин на света. Официалното му гражданство е на Кипър. Роден е на 14 февруари 1967 г. в Атина, Гърция, в семейството на кипърски гърци. Баща му Лукас Хаджийоану е известен кипърски корабен магнат, който развива бизнеса си във Великобритания, а живее в Монте Карло и Монако.

Сър Стелиос Хаджийоану е най- богатият кипърец и се нарежда на 1275-то място в списъка на милиардерите в света на класацията на „Форбс” за 2016 година. Състоянието му е оценено на 1.46 млрд. долара. Освен него, в класацията са и:

  • брат му – 56-годишният Полис, който заема 1367-о място в класацията и притежава 1.3 млрд. долара
  • 45-годишната му сестра Клелия, която се нарежда на 1577-о място и притежава 1.09 млрд. долара.

Според изданието Times Rich List, обаче, богатството на Стелиос Хаджийоану е на стойност над 1,95 милиарда паунда.

Не веднъж Стелиос Хаджийоану е засичан лично да раздава безплатни сандвичи на бежанци и на пострадали от кризата в Гърция и Кипър.

Мълния удари крило на самолет Ryanair малко преди да кацне на летището в Ибиса

Най- опасното летище на планетата (видео)

НОВИНИ

Французите на бунт срещу испанското вино

30/03/2017 WORLD BG

В четвъртък, в три супермаркета винопроизводители от южната част на Франция са счупили десетки бутилки вино, произведено в Испания и други страни от ЕС. Действието им е в знак на протест срещу подвеждащите етикети, които Последни

НОВИНИ

Създена е обща Европейска прокуратура, която ще действа на територията на страните- членки

09/06/2017 WORLD BG

В началото на месец април 2017 година 16 държави членки нотифицираха трите институции на ЕС за намерението си да установят засилено сътрудничество за създаване на Европейска прокуратура. Европейската прокуратура ще отговаря за разследването, повдигането и Последни

БЪЛГАРИЯ

Българка влиза в управлението на Колизеума в Рим

31/07/2017 WORLD BG

Българка влиза в управлението на Колизеума в Рим, Италия. Сегашният генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова влиза в управата на втория по посещаемост и важност исторически и туристически обект на Италия. Всъщност българката ще стане Последни

Leave a Reply