Собственикът на авиокомпания EasyJet дарява голяма част от богатството си

Собственикът на авиокомпания EasyJet дарява голяма част от богатството си.

Милиардерът и основател на нискотарифната авиокомпания EasyJet сър Стелиос Хаджийоану смята да дари по-голямата част от богатството си. Това стана ясно от негово писмо, изпратено до фондацията на „Бил и Мелинда Гейтс”. В него Хаджийоану заявява:

„Мисля, че всички богати хора имат дълг за погасяване, защото това, което притежават е благодарение на своите клиенти, които купуват техните стоки и услуги, и от които са придобили богатство. Отне ми повече от 10 години „мислене“ и „правене“ , за да заключа, че чрез даване на повече от половината от нечие състояние за благотворителност, може да се балансират нуждите на семейството и приятелите”.

Фондацията на „Бил и Мелинда Гейтс” е създадена от мултимилиардера Бил Гейтс, съпругата му Мелинда и Уорън Бъфет. В нея участват едни от най- богатите хора на планетата, които споделят идеята да връщат част от богатството си на хората, дарявайки го за филантропски каузи.

Сър Стелиос е гражданин на света. Официалното му гражданство е на Кипър. Роден е на 14 февруари 1967 г. в Атина, Гърция, в семейството на кипърски гърци. Баща му Лукас Хаджийоану е известен кипърски корабен магнат, който развива бизнеса си във Великобритания, а живее в Монте Карло и Монако.

Сър Стелиос Хаджийоану е най- богатият кипърец и се нарежда на 1275-то място в списъка на милиардерите в света на класацията на „Форбс” за 2016 година. Състоянието му е оценено на 1.46 млрд. долара. Освен него, в класацията са и:

  • брат му – 56-годишният Полис, който заема 1367-о място в класацията и притежава 1.3 млрд. долара
  • 45-годишната му сестра Клелия, която се нарежда на 1577-о място и притежава 1.09 млрд. долара.

Според изданието Times Rich List, обаче, богатството на Стелиос Хаджийоану е на стойност над 1,95 милиарда паунда.

Не веднъж Стелиос Хаджийоану е засичан лично да раздава безплатни сандвичи на бежанци и на пострадали от кризата в Гърция и Кипър.

Мълния удари крило на самолет Ryanair малко преди да кацне на летището в Ибиса

Най- опасното летище на планетата (видео)

Be the first to comment

Вашият коментар