Социално-осигурителни права в Европейския съюз- електронни формуляри

регистрация на автомобил

Формуляри за удостоверяване на Вашето положение и социално-осигурителни права по отношение на обезщетенията (социалната сигурност), когато се местите в рамките на ЕС.

Тези формуляри са полезни, за да можете да упражнявате Вашите права за социални обезщетения като гражданин на ЕС, който живее и/или работи в момента или който в миналото е живял и/или работил в страна от ЕС, различна от своята собствена.

Можете да използвате формулярите, посочени на тази страница, ако живеете законно в страна от ЕС, независимо от Вашата националност.

Facebook Comments
атентат дискотека Истанбула
СВЯТ

Атентат в дискотека в Истанбул остави поне 39 жертви и 69 ранени

01/01/2017 WORLD BG

Броят на загиналите при терористичното нападение в дискотека в Истанбул в нощта на Нова година вече е 39, като 16 от тях са чужденци и има 69 ранени, съобщи турския министър на вътрешните работи Сюлейман Последни

НАЧАЛО

Най-добрият плаж на Европа се намира в Испания (видео)

24/02/2017 WORLD BG

Най-добрият плаж на Европа се намира в Испания, казва се La Concha и е близо до град Сан Себастиан. Освен това той се нарежда на шесто място в света според класацията на Traveller’s Choice, който Последни

как мераклийски да опаковаме подаръците
ЛЮБОПИТНО

Как мераклийски да опаковаме подаръците за идващите празници? (видео)

19/12/2016 WORLD BG

Коледа, Нова година…почивни дни и семейни събирания. Но магията на тези празници не би била същата без подаръците защото те са едно от нещата, които най- много очакваме- колкото повече, толкова по- добре. Обикновено в Последни

Be the first to comment

Вашият коментар

error: Ах, ах, ах Недей така!!!
     ФОРМУЛЯР     ЦЕЛ      ОТГОВОРНИ ОРГАНИ

A1

(бивши E 101; E 103)

Удостоверение за приложимото законодателство. Практично за доказване на плащането на социални осигуровки в друга страна от ЕС – ако сте командировани или работите в няколко страни едновременно Този формуляр се издава от социално осигурителната институция , в която сте регистриран във вашата страна по произход.

 

S1

(бивши E 106, E 109 и
  E 121 — все още се издава от някои институции)

 Удостоверение за право на медицинско обслужване, ако не живеете в страната, в която се осигурявате. Полезно за командировани работници, трансгранични работници, пенсионери и държавни служители и лицата на тяхна издръжка.  Свържете се с вашия здравноосигурителен орган, за да разберете коя институция издава формуляр S1.Представете формуляра пред някой здравноосигурителен орган в страната, в която живеете.

S2
(бивш E 112)

 Разрешение за пол<учаване на планирано лечение /span> в друга страна от ЕС или ЕАСТ. За вас следва да важат същите условия като за гражданите на съответната страна – може да се наложи да заплатите предварително част от разходите.  Здравноосигурителен органПредставете формуляра пред здравноосигурителния орган в страната, в която отивате на лечение.

S3

Удостоверение за право на медицинско обслужване в страната, в която сте работили преди. Полезно за работници мигранти, чиито семейства все още живеят в страната им на произход, или за трансгранични работници. Можете да използвате формулярите, посочени на тази страница, ако живеете законно в страна от ЕС, независимо от вашата националност.

U1
(бивш E 301)

 Удостоверение за социално осигурителни периоди, които да бъдат взети под внимание при изчисление на обезщетения за безработица.  Формулярът се издава от обществената служба по заетостта или компетентната служба за социално осигуряване в държавите, в които сте работили последно. Представете формуляра пред националната служба по заетостта в страната, в която искате да получавате обезщетения за безработица.

U2
(бивш E 303)

 Удостоверение за запазване правото на обезщетения за безработица, докато търсите работа в друга страна.  Формулярът се издава от обществената служба по заетостта или компетентната служба за социално осигуряване в държавата, в която сте загубили работата си. Представете формуляра пред националната служба по заетостта в страната, в която търсите работа.

U3

 Обстоятелства, които биха могли да се отразят на правото ви на обезщетения за безработица. С този формуляр информирате службите по заетостта в страната, която плаща вашите обезщетения, за промени във вашето положение, които могат да доведат до преразглеждане на плащането на вашите обезщетения. Обществена служба в страната, в която търсите работа на основание на формуляр U2.

DA1

(бивш E 123)

 Дава право на медицинско обслужване при специални условия, приложими единствено за трудови злополуки и професионални заболявания в друга страна от ЕС.  Здравноосигурителен орган.Представете формуляра пред здравноосигурителния орган в страната, в която пребивавате.

P1

Обобщение на решенията за отпускане на пенсия – преглед на решенията, взети за вашия случай от различни институции в страните от ЕС, до които сте подали заявление за пенсия за старост, преживяло лице или инвалидност Пенсионна служба , до която сте подали заявление за пенсия. Службата ще издаде формуляра, след като получи информация за решенията на различните служби, които са разглеждали заявленията ви.