Върховният съд на Испания забрани публикуването на снимки, взети от Facebook без изричното съгласие на притежателите им

facebook

Върховният съд на Испания е осъдил публикуването във един испански вестник на снимка на човек, взета от профила му във Facebook. Правораздавателния орган смята, че трябва да се изисква предварително изричното съгласие на лицето, тъй като, в противен случай, се счита за нарушение на правата му върху личното изображение.

Върховният съд е осъдил вестник „La opinión de Zamora” да компенсира с 15 000 евро човек, чиято снимка е взета от неговия Facebook профил и е публикувана на страниците на изданието, с цел да се илюстрира събитие, в което лицето на снимката е главен герой. Съдът намира, че вестника е повлиял отрицателно на авторитета на засегнатия. Става на въпрос за репортаж на медията, в който се съобщава, че жалбоподателят е бил прострелян от брат си с пистолет, след което стрелецът се е самоубил.

Новината, публикувана на 08 юли 2013 година, е съдържала информация, която е позволила идентифицирането на жалбоподателя от обществеността. Върховният съд обаче не посочва, че е имало намеса в личния живот.

„Това, че в отворен профил в която и да е социална мрежа притежателят е “ качил “ снимка, която е достъпна за широката публика не дава право на трети лица да я публикуват без изричното съгласие на притежателя. Това деяние не трябва да се счита за нормално въпреки достъпността до личната информация и изображенията в публичните профили на социални мрежи в интернет“, се казва в съдебното решение.

Вестникът е осъден да не публикува по никакъв повод повече въпросната снимка и да я отстрани незабавно ако все още съществува.

„Желанието на притежател да показва снимката си на широката аудиенция или на определен кръг от хора в блог или в профил на някоя социална мрежа не разрешава използването на тази снимка или лични данни от трети лица по различен начин.”

Фейсбук ни удължава живота

Българка застана начело на най-опасния Международен съд

В Испания осъдиха жена за обида на кралското семейство в социалните мрежи

Върховният съд на Испания се произнесе относно прочутата коледна кошница (cesta de Navidad), която фирмите подаряват на служителите си