Върховният съд на Испания забрани публикуването на снимки, взети от Facebook без изричното съгласие на притежателите им

facebook

Върховният съд на Испания е осъдил публикуването във един испански вестник на снимка на човек, взета от профила му във Facebook. Правораздавателния орган смята, че трябва да се изисква предварително изричното съгласие на лицето, тъй като, в противен случай, се счита за нарушение на правата му върху личното изображение.

Върховният съд е осъдил вестник „La opinión de Zamora” да компенсира с 15 000 евро човек, чиято снимка е взета от неговия Facebook профил и е публикувана на страниците на изданието, с цел да се илюстрира събитие, в което лицето на снимката е главен герой. Съдът намира, че вестника е повлиял отрицателно на авторитета на засегнатия. Става на въпрос за репортаж на медията, в който се съобщава, че жалбоподателят е бил прострелян от брат си с пистолет, след което стрелецът се е самоубил.

Новината, публикувана на 08 юли 2013 година, е съдържала информация, която е позволила идентифицирането на жалбоподателя от обществеността. Върховният съд обаче не посочва, че е имало намеса в личния живот.

„Това, че в отворен профил в която и да е социална мрежа притежателят е “ качил “ снимка, която е достъпна за широката публика не дава право на трети лица да я публикуват без изричното съгласие на притежателя. Това деяние не трябва да се счита за нормално въпреки достъпността до личната информация и изображенията в публичните профили на социални мрежи в интернет“, се казва в съдебното решение.

Вестникът е осъден да не публикува по никакъв повод повече въпросната снимка и да я отстрани незабавно ако все още съществува.

„Желанието на притежател да показва снимката си на широката аудиенция или на определен кръг от хора в блог или в профил на някоя социална мрежа не разрешава използването на тази снимка или лични данни от трети лица по различен начин.”

Фейсбук ни удължава живота

Българка застана начело на най-опасния Международен съд

В Испания осъдиха жена за обида на кралското семейство в социалните мрежи

Върховният съд на Испания се произнесе относно прочутата коледна кошница (cesta de Navidad), която фирмите подаряват на служителите си

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испания: българин е пребил изнасилвача на приятелката си

30/07/2017 WORLD BG

Българин е пребил изнасилвача на приятелката си, съобщава испанската преса. Инцидентът е станал вчера около 5:00 часа в парка на квартал Patraix в град Валенсия, Испания. Българинът и приятелката му испанка редовно са спели на Последни

ТЕХНОЛОГИИ

Най-здравите марки автомобили според германската асоциация за технически надзор

30/11/2017 WORLD BG

И тази година германската асоциация за технически надзор (TUV), която извършва годишните техническия преглед на моторните превозни средства в Германия, е съставила класация на най-здравите марки автомобили. Обхванати са 225 различни марки автомобили, които са Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Мадрид поема контрола над Каталуния дори ако няма ясен отговор относно провъзгласяването на независимостта на областта

15/10/2017 WORLD BG

Испанският министър на вътрешните работи Хуан Игнасио Зойдо заяви, че Мадрид ще поеме контрола над Каталуния, ако лидерът на автономната област Карлес Пучдемон даде в понеделник неясен или двусмислен отговор на въпроса на Мадрид дали Последни