Състав на служебното правителство на България

Състав на служебното правителство

Премиер – проф. Огнян Герджиков

Завършил е Юридическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски”. Специализирал е във Виенския университет и в хамбургския институт „Макс Планк”. Професор по търговско право и преподавател в СУ. Автор на монографии и десетки статии в областта на търговското право. Председател на 39-ото народно събрание. Беше депутат и в 40-я парламент. Член на НДСВ.

 

Вицепремиер и министър на отбраната: ген. Стефан Янев

Завършил е военното училище в Шумен, а след това Военна академия “Г. С. Раковски” и Военен колеж към Националния военен университет във Вашингтон. Бил е офицер за анализ в отдела по планиране и програмиране на групата за координиране на „Партньорство за мир“ в гр. Монс, Белгия, бил е и шеф на отдел „Tрансформации“ в Центъра на НАTО за борба c тероризма. В МО е ръководил отдел „Политика за сигурност и отбраната“.

 

Вицепремиер и министър на здравеопазването: д-р Илко Семерджиев

Вече е заемал този пост в правителството на Иван Костов. Назначен е през 1999 г., две години след промените в тогавашното правителство. Първо заема зам. министерския пост в кабинета на Любен Беров, откъдето подава оставка. След това е на същата длъжност в служебното правителство на Софиянски. Остава на тази работа и при Костов през 1997 г., който го поставя начело на МЗ през 1999 г.

 

Вицепремиер и министър без портфейл (за председателството на ЕС): Деница Златева

Деница Златева е завършила индустриален и корпоративен мениджмънт. Беше народен представител от БСП в 42-ото Народно събрание. До влизането в екипа на президента Румен Радев бе член на ИБ на БСП с ресор международна дейност. През август 2012 година е избрана за вицепрезидент на Социалистическия интернационал на жените. Владее английски, немски, руски и испански език.

 

Вицепремиер и министър без портфейл (за еврофондовете): Малина Крумова

Малина Крумова в момента е в екипа на вицепремиера Томислав Дончев, където оглавява дирекцията за управление на средствата от ЕС. Поема управлението на Оперативна програма „Околна среда“ през 2009 г., а в края на 2013 г. подава оставка, след като ЕК официално спира плащанията за България по ОПОС. Била е съветник на вицепремиера Илияна Цанова във втория служебен кабинет, назначен от президента Росен Плевнелиев.

 

Министър на вътрешните работи – Пламен Узунов

Редови полицай, стигнал до званието старши комисар и шеф на Областна дирекция в Пловдив. Роден е през 1972 и постъпва във Второ пловдивско РПУ през 1993 г. Докато работи като полицай, завършва Академията на МВР, а по-късно и Юридическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Пред декември 2013 г. е назначен за началник на Областната дирекция на МВР в Пловдив. Напуска пост през август 2015 г. след скандал заради катастрофа на пешеходна пътека.

 

Министър на външните работи – Ради Найденов

Има магистърска степен по „Международни отношения” в УНСС. Бил е заместник-министър на отбраната. До 2005 г. е началник на кабинета на министър-председателя Симеон Сакскобургготски. След това е извънреден и пълномощен посланик на България в Австрия. През май 2011 г. е назначен за постоянен секретар на МВНР, което е най-високата длъжност в дипломатическата служба. От февруари 2012 г. е извънреден и пълномощен посланик в Германия.

 

Министър на финансите – Кирил Ананиев

Кирил Ананиев е роден на 02.07.1955 г. Зам.-министър на финансите в пет правителства – на Костов, Сакскобургготски, Станишев, Близнашки и „Борисов 2″. Започва работа в Министерството на финансите през 1980 г., след като завършва „Финанси и кредит“ в УНСС. Бил е секретар по финансова политика на президента (2009-2011 г.) и съветник към политическия кабинет на премиера (2013-2014 г.).

 

Министър на труда и социалната политика – Гълъб Донев

Завършил е ВВВУ „Георги Бенковски“, финанси в УНСС и право в Русенския университет. Бил е зам.-министър на министъра на труда и социалната политика в екипа на Ивайло Калфин. Работил е в Националния институт за помирение и арбитраж, Фонд „Условия на труд“, член и председател на Надзорния съвет на НОИ. В периода 2009-2014 г. е заместник-председател на ДА „Държавен резерв и военновременни запаси“.

 

Министър на културата – Рашко Младенов

Завършил е музикалното училище в София и после актьорско майсторство във ВИТИЗ. Бивш директор на Сатиричния театър в столицата и театъра в Благоевград. Казва за себе си: „Хората знаят, че съм енергичен и добронамерен. Сигурно допускам и грешки, има и хора, които не харесват моето управление (на театъра). Не съм срещал колектив, в който всички да са луди за директора си. Но като тегля чертата, откривам, че съм направил много.“

 

Министър на икономиката – Теодор Седларски

Теодор Седларски е на 38 години. Декан е на Стопанския факултет на Софийския университет от края на 2015 г. Защитил е докторска дисертация в областта на институциите, транзакционните разходи и икономическото развитие. Възпитаник на Виенския икономически университет и Стопанския факултет на СУ. Чете лекции по институционална икономика, икономика на публичния сектор, пари, банки и финансови пазари.

 

Министър на транспорта – Христо Алексиев

Христо Алексиев е роден на 19.09.1980 г. Досегашен зам. генерален директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“, с ресор „Стратегия и администрация“. Притежава магистърска степен по специалността „Международни икономически отношения“ от УНСС. Работил е като ръководител проекти в сферата на местното самоуправление и като експертен съветник на кабинета на министъра на транспорта.

 

Министър на енергетиката – Николай Павлов

Николай Павлов е роден на 9 февруари 1975 г. в Димитровград. Магистър по Финанси и Международни икономически отношения от УНСС. Последователно е заемал длъжностите финансов директор и член на управителния съвет на НЕК, член на съвета на директорите на „Контур Глобал Марица-изток 3“ и ХЕК „Горна Арда“, финансов директор, а по-късно и изпълнителен директор на „Булгаргаз“. Женен е, с едно дете.

 

Министър на образованието – проф. Николай Денков

До преди по-малко от година беше заместник на Меглена Кунева в МОН, но подаде оставка. Причината – „съществените различия с приоритетите и стила на работа на министър Кунева и част от екипа й“. В професионален план Денков е професор по физикохимия в СУ „Св. Климент Охридски”. Доктор на науките, ръководител на катедра Инженерна химия, директор на магистърска програма „Дисперсни системи в химичните технологии”.

 

Министър на правосъдието – Мария Павлова

Следовател по икономически престъпления в Националната следствена служба (НСлС). Родена е през 1971 г. в Пловдив. През 1996 г. завършва право в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. От 1998 до 2006 г. е следовател в Столична следствена служба, а до 2012 г. – прокурор в Софийска районна прокуратура. От 2016 г. е член на Комисията по атестирането към Прокурорската колегия на ВСС. Съпругът й Александър Павлов е прокурор в СГП.

 

Министър на земеделието – доц. Христо Бозуков

Започва научната си кариера през 1984 г. в Института по тютюна и тютюневите изделия, като през 2007 г. става негов директор.През 2013 г. назначен за директор на Селскостопанската академия по предложение на тогавашния министър на земеделието проф. Димитър Греков. Носител на грамота за цялостен принос за развитие на българското земеделие и отличен с диплом и три сертификата за иновации в областта на тютюна.

 

Министър на околна среда и водите – Ирина Костова

Декан е на Хидротехнически факултет в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Член е на експертни работни групи за оценяване на проектни предложения на бенефициенти по Оперативна програма „Околна среда“ по приоритетна ос 1, което е сектор „Води“ и ISPA. Извършва консултантска дейност към JASPERS за оказване на техническа помощ на общините у нас.

 

Министър на туризма – Стела Балтова

Завършила е Университета за химични и металургични технологии в София и Университета на Северен Елзас. През 2007 г. премиерът Сергей Станишев я назначава за заместник-председател на Държавната агенция по туризъм. Преди това Балтова е експерт в дирекция „Външноикономическа политика“ в Министерството на икономиката и енергетиката. В периода 2002-2005 г. е търговски аташе в посолството ни в Дания.

 

Министър на регионалното развитие – Спас Попниколов

Спас Попниколов е роден през 1969 г. От 2008 до 2017 е учредител и ръководител на инженерно – консултантска фирма, която предоставя инженерни услуги в инфраструктурното строителство. От 2003 до 2007 г. работи в Министерство на регионалното развитие и благоустройството като Държавен експерт в Дирекция “Благоустройство, инженерна инфраструктура и ландшафт” и в Звеното за Изпълнение на Проекти по програма ФАР. В периода от 1997 до 2003 г.  заема длъжности на управител, ръководител строителство и ръководител обекти в частния сектор. Получава висшето си образование в Университета по архитектура, строителство и геодезия през 1997г. с придобита специалност Строителен инженер по Транспортно строителство. Говори английски и руски език.

 

Министър на спорта – проф. Даниела Дашева

Проф. Даниела Дашева е един от най-големите експерти по Теория и методика на спортната подготовка с над 130 научни публикации. Завършила е НСА, специалност учител и треньор по баскетбол. Преподавала е във висшето училище по спорт в Алжир. От 1999 г. е доцент по Теория и методика на спортната тренировка, а от 2006-а е професор. Бивш зам.-ректор на НСА. Владее писмено и говоримо английски, френски, испански и руски език.

Be the first to comment

Вашият коментар