Украйна забрани руската участничка в „Евровизия” Юлия Самойлова да влиза в страната (видео)

Украйна забрани на руската певица Юлия Самойлова да влиза в страната през следващите три години.

Самойлова е представителят на Русия в конкурса „Евровизия”, който ще се проведе след по-малко от два месеца в Киев. Решението е взето от Службата за сигурност на Украйна (СБУ, бивш КГБ), пише във Facebook Елена Гуитлианская, говорител на службата.

До забраната се стигна след като украинските власти разкриха, че руската певица, която е в инвалидна количка заради спинална мускулна атрофия е влизала в страната нелегално. Това се е случило преди две години когато е участвала на концерт на полуостров Крим, присъединен към Русия през 2014 г.

„Това е скандален, циничен и нечовешки акт на украинските власти“,

реагира на новините руският заместник-министър на външните работи Григорий Карасин.

Консултативен орган към Кремъл, обяви, че ще обжалва в ООН и Съвета на Европа решението на Киев.

„Украинските власти отхвърлят всякакъв вид конструктивен диалог и нарушават всички международни закони. Ние ще се обърнем към комисаря за защита правата на човека на Съвета на Европа и ООН, защото това е нещо нечувано“,

каза Елена Сутормина, говорител на органа.

Още преди решението на Киев Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) заяви, че се надява делегациите на всички страни да участват в „Евровизия”, но остави Киев да вземе окончателното решение.

Евровизия ще се проведе в Украйна, след като миналата година певицата Jamala спечели първото място с песен за кримските татари. Веднага след победата Русия , която се класира на второ място, заяви, че класирането на Киев е политика.

Въпреки че Украйна е затънала в дълбока икономическа криза, тя ще бъде домакин на „Евровизия” за втори път от 2005 г. насам.

Защо тази година детската „ЕВРОВИЗИЯ” е забравена от българските медии? (водео)

Be the first to comment

Вашият коментар