Учениците, родителите и учителите в Испания ще стачкуват на 9 март

Платформата за защита на общественото образование (Plataforma Estatal por la Defensa de la Escuela Pública), в която участват организации на родители, ученици и учителските синдикати, призовават за национална училищна стачка, която да обхване всички степени на образованието в Испания- от детската градина до университета. Тя е планирана за следващия четвъртък- 9 март. Всички участници в нея ще протестират против закона Lomce, който все още е в сила и ще обявят образователния пакт, който се дебатира в Конгреса, само за „политически, но не и социален“.

Това ще бъде третата национална стачка в испанското образование откакто управлява Народната партия (РР), в която се включват родители, ученици и учители. Всички организатори (CEAPA, STES, CCOO, UGT, MRP, CGT, FAEST, „Студентски фронт” и Студентски синдикати) са убедени, че „борбата на улицата“ все още е „най-ефективния начин“ за защита на общественото образование.

На 9 март са свикани многобройни демонстрации в цяла Испания.

Другата причина за свикването на всеобща национална стачка на всички нива от образованието е обжалването пред Конституционния съд, направено от правителството, на решението на парламента да спре закона Lomce. Организаторите предупреждават, че ангажиментите, поети от правителството към Брюксел относно дефицита на Испания ще доведат до орязване на 1 милиард евро от бюджета за образованието.

Напрежението през последните седмици ескалира от „липсата на адекватен план“ на Министерството на образованието в обществено- образователната дейност, където процента на стажантите, назначени на временни договори е около 20% средно в цялата страна, като в някои автономни области достига до 40%.

Още през месец януари министърът на образованието, културата и спорта Иниго Мендес де Виго, заяви, че от стачката „няма смисъл“, тъй като Пакта за образованието все още се обсъжда и призова Платформата за защита на общественото образование да се присъедини към дебата в подкомисията на парламента.

„Точно сега от тази стачката няма смисъл. Препоръчвам на организаторите да помислят. По-добре и било да отменят стачката, която няма основание и няма да има ефект“, заяви министърът на образованието, културата и спорта.

МВФ съветва Испания да вземе незабавни мерки срещу дълготрайната безработица, да преразгледа финансирането на образованието и здравеопазването и да повиши ДДС

В Испания започна стачка срещу домашните на учениците

Финландия премахва учебните предмети от образователната си система

Испания са заведени 1378 дела за корупция
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

За година и половина в Испания са заведени 1378 дела за корупция

12/01/2017 WORLD BG

В периода юли 2015 година- септември 2016 испанската съдебна система е разследвала и започнала процес за корупция срещу 1 378 лица, заемащи публични длъжности. Тази статистика е предоставена от Генералния съвет на съдебната власт (CGPJ). Последни

Испания постави
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испания постави рекорд от 75 милиона чуждестранни туристи, посетили страната през 2016 година

12/01/2017 WORLD BG

Испания постави исторически рекорд през 2016 година след като са я посетили 75,3 милиона чуждестранни туристи. Това е увеличение от 9,9% спрямо предходната година и е рекордно висока цифра, заяви на пресконференция министърът на енергетиката, Последни

най-високият мост в света
ЛЮБОПИТНО

Най-високият мост в света вече е факт (водео)

01/01/2017 WORLD BG

През 2013 г. екип от над 1000 инженери и техници започва изграждането на „Бейпанджианг”- най-високият мост в света. Намира се в южната част на Китай, над едноименната долина. Мостът е с дължина 1 341 метра Последни

Leave a Reply