Учениците, родителите и учителите в Испания ще стачкуват на 9 март

Платформата за защита на общественото образование (Plataforma Estatal por la Defensa de la Escuela Pública), в която участват организации на родители, ученици и учителските синдикати, призовават за национална училищна стачка, която да обхване всички степени на образованието в Испания- от детската градина до университета. Тя е планирана за следващия четвъртък- 9 март. Всички участници в нея ще протестират против закона Lomce, който все още е в сила и ще обявят образователния пакт, който се дебатира в Конгреса, само за „политически, но не и социален“.

Това ще бъде третата национална стачка в испанското образование откакто управлява Народната партия (РР), в която се включват родители, ученици и учители. Всички организатори (CEAPA, STES, CCOO, UGT, MRP, CGT, FAEST, „Студентски фронт” и Студентски синдикати) са убедени, че „борбата на улицата“ все още е „най-ефективния начин“ за защита на общественото образование.

На 9 март са свикани многобройни демонстрации в цяла Испания.

Другата причина за свикването на всеобща национална стачка на всички нива от образованието е обжалването пред Конституционния съд, направено от правителството, на решението на парламента да спре закона Lomce. Организаторите предупреждават, че ангажиментите, поети от правителството към Брюксел относно дефицита на Испания ще доведат до орязване на 1 милиард евро от бюджета за образованието.

Напрежението през последните седмици ескалира от „липсата на адекватен план“ на Министерството на образованието в обществено- образователната дейност, където процента на стажантите, назначени на временни договори е около 20% средно в цялата страна, като в някои автономни области достига до 40%.

Още през месец януари министърът на образованието, културата и спорта Иниго Мендес де Виго, заяви, че от стачката „няма смисъл“, тъй като Пакта за образованието все още се обсъжда и призова Платформата за защита на общественото образование да се присъедини към дебата в подкомисията на парламента.

„Точно сега от тази стачката няма смисъл. Препоръчвам на организаторите да помислят. По-добре и било да отменят стачката, която няма основание и няма да има ефект“, заяви министърът на образованието, културата и спорта.

МВФ съветва Испания да вземе незабавни мерки срещу дълготрайната безработица, да преразгледа финансирането на образованието и здравеопазването и да повиши ДДС

В Испания започна стачка срещу домашните на учениците

Финландия премахва учебните предмети от образователната си система

Be the first to comment

Вашият коментар