Учениците, родителите и учителите в Испания ще стачкуват на 9 март

Платформата за защита на общественото образование (Plataforma Estatal por la Defensa de la Escuela Pública), в която участват организации на родители, ученици и учителските синдикати, призовават за национална училищна стачка, която да обхване всички степени на образованието в Испания- от детската градина до университета. Тя е планирана за следващия четвъртък- 9 март. Всички участници в нея ще протестират против закона Lomce, който все още е в сила и ще обявят образователния пакт, който се дебатира в Конгреса, само за „политически, но не и социален“.

Това ще бъде третата национална стачка в испанското образование откакто управлява Народната партия (РР), в която се включват родители, ученици и учители. Всички организатори (CEAPA, STES, CCOO, UGT, MRP, CGT, FAEST, „Студентски фронт” и Студентски синдикати) са убедени, че „борбата на улицата“ все още е „най-ефективния начин“ за защита на общественото образование.

На 9 март са свикани многобройни демонстрации в цяла Испания.

Другата причина за свикването на всеобща национална стачка на всички нива от образованието е обжалването пред Конституционния съд, направено от правителството, на решението на парламента да спре закона Lomce. Организаторите предупреждават, че ангажиментите, поети от правителството към Брюксел относно дефицита на Испания ще доведат до орязване на 1 милиард евро от бюджета за образованието.

Напрежението през последните седмици ескалира от „липсата на адекватен план“ на Министерството на образованието в обществено- образователната дейност, където процента на стажантите, назначени на временни договори е около 20% средно в цялата страна, като в някои автономни области достига до 40%.

Още през месец януари министърът на образованието, културата и спорта Иниго Мендес де Виго, заяви, че от стачката „няма смисъл“, тъй като Пакта за образованието все още се обсъжда и призова Платформата за защита на общественото образование да се присъедини към дебата в подкомисията на парламента.

„Точно сега от тази стачката няма смисъл. Препоръчвам на организаторите да помислят. По-добре и било да отменят стачката, която няма основание и няма да има ефект“, заяви министърът на образованието, културата и спорта.

МВФ съветва Испания да вземе незабавни мерки срещу дълготрайната безработица, да преразгледа финансирането на образованието и здравеопазването и да повиши ДДС

В Испания започна стачка срещу домашните на учениците

Финландия премахва учебните предмети от образователната си система

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Втори атентат в Испания за едно денонощие. Отново има убити и ранени

18/08/2017 WORLD BG

Втори атентат в Испания за едно денонощие. В град Камбрилс, южно от Барселона, микробус се вряза в пешеходци. 7 души са ранени. След намеса на полицията петимата нападатели са убити. Атаката е подобна на тази Последни

хита "Ламбада"
НАЧАЛО

Почина изпълнителката на хита „Ламбада”

20/01/2017 WORLD BG

Бразилската певица Лоалва Браз Виейра (Loalwa Braz Vieira), известна с хита „Lambada“ prez 1989 година е намерена овъглена в колата си в „Сакерема”, район на Рио де Жанейро. Полицията разследва убийство. Няколко души са проникнали Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Педро Санчес си подаде оставката

29/10/2016 WORLD BG

Бившият генерален секретар на испанската социалистическа партия Педро Санчес е освободил днес мястото си на депутат в Конгреса, съобщава вестник „20 minutos“. Така той демонстрира, че няма да се подчини на Федералния комитет, който реши Последни

Leave a Reply