Премахват фалшивите новини от Фейсбук

facebook

Съвсем скоро основателят на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг ще „поправи” социалната мрежа и ще премахне фалшивите новини от нея. Такова обещание даде той на потребителите на най-масовата социална мрежа в света. Както знаете, през изминалата 2017 г. „Фейсбук“ беше подложен на остра критика по отношение на разпространението на фалшиви новини и засилването на потребителското мнение по социални и политически въпроси. Интересът към темата се повиши още повече преди няколко дни, когато американският президент Доналд Тръмп, публикува и списък с носителите на личните му награди за фалшиви новини.

Изборите в поне 18 държави са били манипулирани, чрез различни тактики за дезинформация, използвани преди и по време на предизборни кампании, сочи проучване на „Freedom House“ за свободата в интернет.

Немалко правителства предприеха мерки за борба с фалшивите новини в социалните мрежи. Френският президент Еманюел Макрон наскоро предложи закон, който да ограничи разпространението на лъжи в мрежата по време на предизборни кампании, заради опасността от манипулации. Предлага още и съдът да има правото да се самосезира при такива случаи, а първоизточникът да търпи санкции, наред с премахването на съдържанието.

„Фалшиви новини”, оказва се, е словосъчетанието, което е присъствало най-трайно в живота ни през изминалата година. Според данни на британския речник „Колинс” употребата на понятието се е покачила с 365%.

Използваната от над 2 млрд. души по цял свят социална мрежа въвежда сериозни промени в политиката на съдържанието си. Войната на Фейсбук с дезинформацията не датира от днес или вчера. Още през 2016-та година по време на президентските избори в Съединените щати, се появиха слухове, че Русия използва фалшиви акаунти и групи, за да разпространява изобличителна информация срещу единия от кандидатите за държавен глава-Хилари Клинтън.
Занапред в основната рубрика „Новини“ във „Фейсбук“ ще се отдава предимство на снимки и публикации на хората, с които най-често общуваме в социалната мрежа. Това, обаче ще се случва за сметка на съдържанието, публикувано от търговски марки, медии, известни личности и друг тип страници.

Създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг има просто обяснение за реформите, които си поставя за цел да реализира през тази година. От една страна да създаде приятни емоции у потребителите при посещението им в платформата, а от друга-да ограничи разпространението на новини, някои от които биха могли да са с невярно съдържание, отчитайки факта, че мрежата е пълна с така наречените „заглавия-примамки“.

Всички тези промени, обаче, навярно ще оставят горчив вкус в устата на бизнеса и медиите, чиято основна дейност се базира в онлайн пространството и разчита на социалната мрежа.

За бизнеса това означава повече инвестиции в областта на рекламата. За онлайн изданията обаче, това може да се окаже сериозен препъни-камък. Част от по-малките медии, които разчитат на популярност, благодарение на присъствието си в социалните мрежи, навярно ще усетят спад в посещаемостта.

По-малкото публикации, чието съдържание не винаги е достоверно, намалява шанса потребителите да бъдат грешно информирани. Големите или проправителствени медии, обаче, могат да бъдат затруднени от промените, но не и спрени, тъй като разполагат със значително по-голям финансов ресурс.

В дългосрочен план всички тези промени в политиката на „Фейсбук“ могат да се разбират като една много добра новина, според експертите. Причината – през последните 10 години медиите по целия свят бяха подчинени до голяма степен на социалните мрежи. Намеренията на Зукърбърг са промените да станат факт през идните седмици. Важно уточнение е, че тук не става въпрос за цялостно изхвърляне на новините от социалните мрежи, а за намаляване на тяхното присъствие в личните ни профили. Разбира се, ако самите ние публикуваме такива, то навярно те ще са достъпни за приятелите ни в социалната мрежа./БНТ

Фейсбук ни удължава живота

мълния
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

RYANAIR спира някои от полетите си от България до Испания, Германия, Италия и Швеция

27/09/2017 WORLD BG

Ирландската нискотарифната авиокомпания Ryanair обяви, че изобщо спира някои от полетите си, което ще продължи поне до средата на март 2018 г., информира АФП. В същото време справка на Money.bg в разписанието на компанията показва, Последни

здравеопазването в Испания
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Здравеопазването в Испания

29/05/2017 WORLD BG

Здравеопазването в Испания се координира от Националната здравна система. Това е органът, който извършва и разпределя здравните услуги в страната, които, според закона, са отговорност на публичните органи. Създадена е през 1908 година. От 1989 Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Заплатите в Испания са сред най-ниските в ЕС

05/02/2017 WORLD BG

Заплатите в Испания са доста под средните заплати на страните от Европейския съюз и далеч от заплатите е северна и централна Европа. Тези данни са включени в доклад за разликата в заплащането на мъжете и Последни

Leave a Reply