Хаос по световните летища заради решение на Доналд Тръм и първа негова юридическа загуба

хаос по световните летища

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви временното затваряне на границите на страната за имигранти от седем страни, в които преобладава мюсюлманско население. Става дума за страните Ирак, Сирия, Иран, Судан, Либия, Сомалия и Йемен. Забраната важи и за тези, които притежават зелени карти. Изключение правят само държавните служители и техните семейства. Решението, обявено в Пентагона, идва два дни след като новият президент нареди изграждането на стена по границата с Мексико за спиране на потока от нелегални имигранти от Латинска Америка. И двете мерки изпълняват предизборните обещания на Тръмп.

Въпреки, че нареждането е съвсем прясно, забраната вече се спазва.

Американските медии вече съобщават за масово задържане за часове наред на мюсюлмани, пристигащи на аерогарите в страната.
Вестник „Ню Йорк Таймс“ пише, че служителите на летището в Ню Йорк още в петък вече са започнали да спират пътници.

На летищата имиграционните и митническите власти са затруднени с тълкуването на новите правила. Някои пътници със зелени карти, които вече са били на път, когато е била издадена заповедта, са били задържани на летищата.

Забраната за влизане в САЩ засяга и някои от екипажите на самолети, предаде още Ройтерс, като цитира съобщение на Международната асоциация за въздухоплаване.

По информация от представител на американското министерство на вътрешната сигурност около 375 пътници са засегнати досега от разпоредбата, като 109 са транзитирали през САЩ. Други 173 са били спрени от авиокомпаниите да се качат на полети за САЩ.

На летището в египетската столица пътниците за САЩ били информирани, че не могат да се качат на борда заради новия регламент.

„Катар Еъруейс“, пък съобщи, че гражданите на тези седем страни все още могат да пътуват до САЩ, но само ако са имали разрешение за постоянно пребиваване.

Отговорът от Иран не закъсня:
„Ислямска република Иран реши да реагира след обидното решението на Съединените щати относно иранските граждани. Иpaн yвaжaвa aмepиĸaнcĸия нapoд и пpaви paзлиĸa мeждy нeгo и вpaждeбнитe пoлитиĸи нa пpaвитeлcтвoтo нa CAЩ. Иpaн щe нaлoжи пpинципa нa peципpoчнocттa, дoĸaтo oбиднитe oгpaничeния нa CAЩ cpeщy иpaнcĸитe гpaждaни нe бъдaт пoвдигнaти. Oгpaничeниятa зa пътyвaнe нa мюcюлмaнитe в CAЩ e oтĸpитo пpeдизвиĸaтeлcтвo cpeщy мюcюлмaнcĸия cвят и иpaнcĸaтa нaция и щe бъдe зaпoмнeнo ĸaтo пoдapъĸ ĸъм eĸcтpeмиcтитe“, става ясно от изявление на министерството на външните работи в Техеран.

Така в началото на идната работна седмица със свой указ Иран ще забрани достъпа на американски граждани до страната, пише The Hill.

Повод за острата реакция е случай от по-рано днес, след като на иракско семейство беше забранено да отлети от Кайро за Ню Йорк.
Семейството щяло да пътува с двете си деца и имали американски визи, както и запазени места за полет с „Иджипт еър“.

Тази нощ обаче американският президент Доналд Тръмп претърпя първа юридическа загуба, след като федерален съдия блокира част от забраната. Съдията от Бруклин Ан Донъли издаде това разпореждане, след като бе сезирана от адвокати на Американския съюз за граждански свободи. Решението на съдията забранява на граничните полицаи да връщат всеки, който идва в САЩ с валидна виза от Ирак, Иран, Сирия, Судан, Либия, Сомалия и Йемен. Решението се отнася и за онези, които имат одобрена молба за статут на бежанец.

Китайският гигант за интернет търговия Alibaba купува MoneyGram

Безстрашното момиченце, което НАСА тренира, за да тръгне с първата експедиция за Марс

Be the first to comment

Вашият коментар