Холандия задържа двама турски министри, а Турция принудително затвори холандското посолство

Холандската полиция е задържала конвоя от автомобили на турския министър по семейните въпроси Фатма Бетюл Саян Кая.

Министърката е пътувала към Консулството на Турция в Ротердам, южна Холандия, за да участва в митинг за турския референдум, насрочен от Анкара.

Строените десетки полицаи не са дали достъп на турският министър до Консулството, след като кметът на града, Ахмед Абуталеб, е наредил да се затвори достъпа до района.

„Това е една наистина невероятна ситуация. Ние имахме планирани пътувания до Холандия и Германия. Ние нямаме намерение да се месим във вътрешните работи на която и да е страна. Това е недемократично поведение“, каза Кая пред частната турската телевизия „A Haber” в Холандия.

„Тази жена изглежда има намерение да произнесе политическа реч в Холандия. Това няма да го позволим“, заяви холандския премиер Марк Рюте.

Целта на посещението на турския министър е да търси подкрепа от турските граждани, живеещи в Холандия за референдума, който ще се проведе на 16 април 2017 година в Турция. Идеята е турският народ да подкрепи увеличаване на изпълнителните правомощия на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Няколко часа по-рано холандското правителство реши да не позволи на самолета на турския външен министър Мевлют Чавушоглу да кацане в страната и по този начин предотврати участието му в митинг в Ротердам. Това накара министъра по семейните въпроси Саян Кая да тръгне от Германия.

В отговор на холандското поведение днес, турското министерство на външните работи обяви затварянето на холандското посолство в Анкара и холандското консулство в Истанбул.

„Днес Холандия взе две решения, които са срещу Турция и турско-холандската общност, които ще предизвикат сериозни дипломатически, политически и икономически проблеми”, се казва в изявление на турското Външно министерство, публикувано от турския всекидневник „Сабах”.

Турция откри 14 километровия тунел под протока „Босфор”

Застреляха руския посланик в Турция

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Условията за пенсиониране в Испания

25/11/2017 WORLD BG

Последната реформа на условията за пенсиониране в Испания, която въведе правителството на бившият премиер Хосе Луис Родригес Сабатеро на 1 януари 2013 г. засяга възрастта на гражданите и продължителността на трудовия им стаж. Както и Последни

БЪЛГАРИЯ

В България е открито най- голямото количество фалшиви пари в света

03/11/2016 WORLD BG

Полицейски водолази са открили в България фалшиви банкноти на стойност около 13 милиона евро (US $ 14.4 милиона), скрити на дъното на язовир в южната част на страната, съобщава вестник „EL MUNDO”. Властите са обяснили, Последни

НАЧАЛО

Посланикът на САЩ и дипломати от посолството на Полша рецитират „Върви, народе възродени” (видео)

24/05/2017 WORLD BG

Посланикът на САЩ и дипломати от посолството на Полша в България рецитират „Върви, народе възродени”. С тази инициатива дипломатите ни поздравяват по случай 24 май – Денят на българската просвета, култура и писменост. Полските дипломати, Последни

Be the first to comment

Вашият коментар