Холандия задържа двама турски министри, а Турция принудително затвори холандското посолство

Холандската полиция е задържала конвоя от автомобили на турския министър по семейните въпроси Фатма Бетюл Саян Кая.

Министърката е пътувала към Консулството на Турция в Ротердам, южна Холандия, за да участва в митинг за турския референдум, насрочен от Анкара.

Строените десетки полицаи не са дали достъп на турският министър до Консулството, след като кметът на града, Ахмед Абуталеб, е наредил да се затвори достъпа до района.

„Това е една наистина невероятна ситуация. Ние имахме планирани пътувания до Холандия и Германия. Ние нямаме намерение да се месим във вътрешните работи на която и да е страна. Това е недемократично поведение“, каза Кая пред частната турската телевизия „A Haber” в Холандия.

„Тази жена изглежда има намерение да произнесе политическа реч в Холандия. Това няма да го позволим“, заяви холандския премиер Марк Рюте.

Целта на посещението на турския министър е да търси подкрепа от турските граждани, живеещи в Холандия за референдума, който ще се проведе на 16 април 2017 година в Турция. Идеята е турският народ да подкрепи увеличаване на изпълнителните правомощия на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Няколко часа по-рано холандското правителство реши да не позволи на самолета на турския външен министър Мевлют Чавушоглу да кацане в страната и по този начин предотврати участието му в митинг в Ротердам. Това накара министъра по семейните въпроси Саян Кая да тръгне от Германия.

В отговор на холандското поведение днес, турското министерство на външните работи обяви затварянето на холандското посолство в Анкара и холандското консулство в Истанбул.

„Днес Холандия взе две решения, които са срещу Турция и турско-холандската общност, които ще предизвикат сериозни дипломатически, политически и икономически проблеми”, се казва в изявление на турското Външно министерство, публикувано от турския всекидневник „Сабах”.

Турция откри 14 километровия тунел под протока „Босфор”

Застреляха руския посланик в Турция

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Защо фалираха 8 платени магистрали в Испания

27/12/2016 WORLD BG

Преди 20 години испанският държавен вестник BOE дава зелена светлина на спешното изграждане на 8 платени магистрали и ги определя като обекти от висок обществен интерес. Тогава се е смятало, че с изграждането на повече Последни

НАЧАЛО

Кралица Летисия сложи за първи път най- важната кралска корона на Испания (видео)

24/02/2017 WORLD BG

Испанското кралско семейство Фелипе VI и Летисия дадоха официален прием в чест на президента на Аржентина Маурисио Макри и съпругата му Юлиана Ауада. Кралският прием бе по повод официалното държавно посещение на аржентинския президент в Последни

НАЧАЛО

APPLE съди SAMSUNG за плагиатство и претендира за 399 милиона долара

07/12/2016 WORLD BG

Върховният съд на САЩ се е произнесъл в полза на Samsung по дело, заведено от Apple. В делото южнокорейската компания е обвинена, че е плагиатствала част от мобилни компоненти на телефони на Apple и ги Последни

Leave a Reply