Хранителни продукти, които не трябва да се съхраняват в хладилника

Колкото и странно да звучи, не всички продукти могат да се съхраняват в хладилник. Студът може да ускори разлагането на някои храни, правейки ги негодни за консумация преждевременно, докато други могат да загубят първоначалния си вкус. Ето 12 храни, които не трябва да се съхраняват в хладилник:

1. Хляб
Съхраняването на хляб в хладилника е сериозна грешка- той губи вкуса си и по-бързо се втвърдява. Най-добрият вариант е да се съхранява на хладно и сухо място, увит в платнена торбичка. Или да го нарежете на филийки, да го поставите в найлонови торбички, за да задържат влагата, и да го замразите във фризера. Преди употребата, обаче, трябва да го извадите и да го оставите да се размрази напълно, преди печене или ядене.

2. Домати
В хладилника доматите губят вкуса си. В действителност те стават по-блудкави и текстурата им избледнява, защото студа разгражда вътрешните му мембрани и ниската температура предотвратява съзряване. Най-добрата практика за съхраняването им е да се поставят в кошница или купа.

3. Лук и чесън
Чесън и лук ако се поставят в хладилника хващат мухъл и омекотяват. Също така никога не дръжте заедно картофи и лук. Ако се държат заедно, започват по-рано да гният, тъй като двата продукта излъчват газ, който ускорява процеса. Най-добрият начин за съхранение на лук е на хладно и сухо място. В хладилника могат да се съхраняват само див и пресен лук, тъй като те съдържат много вода.

4. Авокадо
Купили сте узрели авокадо, но все още не искате да ги използвате? В никакъв случай не ги слагайте в хладилника, за да не се развалят. Всъщност студът от хладилника ще ги втвърди и ще почернеят. Най-добрият вариант да се запази авокадото по- дълго е да го съхранявате на хладно място и при слаба светлина.

5. Кафе
Ако обичате кафе ще знаете, че ако го сложите в хладилника, то не само ще загуби вкуса си, но и ще поеме всички миризми на останалите храни. Експертите твърдят, че най-добрият начин за съхранение на кафето е поставянето му на тъмно и хладно място, за да запази своя аромат и свежест.

6. Картофи
Студът в хладилника преобразува нишестето на картофите в захар, така че се променя вкуса и текстурата, превръщайки ги в сладка нишестена храна. Най-добре е да държите картофите в хартиени торби, за да ги предпазите от изгниване.

7. Босилек
Ако поставите босилека в хладилника, то той ще изсъхне много бързо. Най- добре е да се съхранява навън, в чаша с прясна вода, все едно, че е цвете. Ако трябва да се запази за по- дълго време, експертите препоръчват да се свари и след това да се замрази в малки найлонови торбички.

8. Шоколад
Шоколадът не трябва да се съхранява в хладилника, само ако има пълнеж с мляко и времето е много горещо. Заради студа шоколада ще направи белезникав слой, което ще доведе до загуба на вкуса и текстурата си. Освен това шоколада поема от миризмите, така че след като го сложите в хладилника, ще бъде с променен вкус.
Като се има предвид, че черния шоколад има трайност до една година, млечния-до шест месеца, най-добрият начин да се съхранява е в запечатваща се найлонова торбичка за замразяване на храна. Както беше споменато, при шоколада с пълнеж е различно. В този случай той не може да се съхранява дълго време и е желателно да се изяде до една седмица след отварянето му. В този случай е добре да се съхранява на хладно място, за да не се развали пълнежа или да хване мухъл.

9. Тропически плодове
Тропическите плодове не трябва да се съхраняват в хладилник. Ниските температури разрушават ензимите, които спомагат узряването на плодове като ананас, банан или папая.
Тъй като тези плодове виреят на високи температури, трябва да се съхраняват при температури над 10 градуса.

10. Хамон/Хем
Хамонът, въпреки че е подобен на студено месо, поставен в хладилника губи първоначалния си вкус.
Най-добрата форма за запазване на аромата и текстурата му е да се съхранява на стайна температура.

11. Мед
Напълно неуместно е да съхранявате мед в хладилника, тъй като той, ако е истински, ще кристализира. Благодарение на високата концентрация на захари и ниската активност на водата, медът може да се съхранява в плътно затворен съд.

12. Кашкавал
Грешно е да се мисли, че кашкавалът трябва да се съхранява в хладилник. Ниските температури могат да променят вкуса му и да стане напълно безвкусен. Най-добрият вариант за съхраняване на кашкавала е поставянето му в херметически затворени съдове при стайна температура.

Трима българи
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Българин е наръган с нож от бивш испански легионер

20/11/2016 WORLD BG

Българинът Валтер е бил намушкан с 25 сантиметров нож в областта на шията и главата докато е седял на пейка в парка на квартал „Кампанар” на испанския град Валенсия, с още трима сънародници. Раненият е Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испания се завръща на международната политическа сцена

21/02/2017 WORLD BG

Испания възнамерява да започне да играе по-важна роля на международната политическа сцена, е заявил министерът на външните работи на Испания Алфонсо Дастис в разговора си с държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън. Срещата между двамата Последни

българите в Испания
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испания е на 16 място в класацията за най- предпочитана държава за емигриране

25/11/2016 WORLD BG

Испания е на 16 място в класацията за най- предпочитана държава за емигриране. Всяка година банката HBCS прави допитване до хората с нагласа за емигране за предпочитаните държави. В тазгодишното допитване потенциалните емигранти не са Последни

Leave a Reply