Цветан Цветанов се срещна с българската общност в Испания

Българската общност в Испания се срещна със зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и евродепутата Ева Майдел по време на двудневното им работно посещение в страната.

На 10-ти февруари Цветан Цветанов и евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Ева Майдел са провели среща-дискусия с българската общност в офиса на Европейския парламент в Мадрид.

На срещата Цветан Цветанов е заявил, че образованието ще бъде основен приоритет на ГЕРБ в предизборната програма на партията и през следващото управление. Било е подчертано, че по време на управлението на партия ГЕРБ безработицата е намаляла до 8%, през последната година 8 млн. туристи са посетили страната, икономическият ръст е достигнал 3,6% и това поставя България на едно от първите места по растеж в ЕС.

“На база на всички тези показатели е напълно реална възможността БВП на страната да достигне 120 милиарда лева. По този начин ще можем да гарантираме, че минималната работна заплата може да стане 600 лева, а средната заплата – 1500 лева. Не трябва обаче да забравяме, че когато се управлява в коалиция не всяка партия може да изпълни всичко. Въпреки това образованието, здравеопазването и социалната политика ще бъдат водещи в ангажиментите на ГЕРБ към българските граждани както в България, така и в чужбина”, категоричен бил Цветан Цветанов. Той посочил още, че приоритет за ГЕРБ е премахването на бюрокрацията, чрез прехвърляне на тежестта от гражданите и бизнеса към администрацията.

Цветанов е подчертал, че статистиката показва, че 2010 и 2011 са били годините с най-ниски нива на корупция в България, за което ГЕРБ е нееднократно е била обвинявана, че създава “полицейска държава”, но въпреки това справедливостта и сигурността за всички български граждани ще бъде основен акцент в програмата на партията.

“Позволете ни да правим заедно политики за България, защото съм уверен, че някой ден ще се върнете в страната ни. На всички ни се иска да има условия, които да направят живота на всички български граждани по-спокоен и по-добър. За нас от ГЕРБ е чест да работим заедно с българите в чужбина. Нека на предстоящите избори всички да направим своя избор за онези хора, които са направили нещо реално за България в последните 25 години. Заедно трябва да се противопоставим на популизма, защото управлението на страната трябва да бъде стабилно и да съответства на европейските демократични ценности”, е бил призива на Цветан Цветанов.

По време на срещата евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Ева Майдел е призовала българите в чужбина да кандидатстват за финансиране по различните европейските програми, участвайки по този начин в повишаването на БВП на страната. “В миналия програмен период България усвои 98% от полагащите й се средства по различни европейски програми. Евросредствата се одитират непрекъснато и се харчат прозрачно. България е на едно от първите места по най-малко грешки при усвояване на европарите. 7% са вече разплатените средства от новия програмен период, а страната ни е договорила 37% при средно 17% за ЕС”, заяви Майдел. Тя призовала сънародниците ни в Испания да дават мнения и препоръки по предизборната програма на ГЕРБ, качена на сайта на партията.

Неочаквано по време на срещата с българите в Испания се е присъединил и председателят на Европейския парламент (ЕП) Антонио Таяни. Той благодарил на Цветан Цветанов и Ева Майдел, че се срещат с българската общност в Мадрид точно в сградата на ЕП, защото по този начин са доказали, че политиката е за хората.

Присъстващите на срещата са имали възможността да зададат своите въпроси относно актуалната ситуация в България и в Европа, но най-често срещаните въпроси са били свързани с доходите, борбата с корупцията, административната система и здравното осигуряване в България.

СВЯТ

Вече няма кой да спасява нелегалните мигранти в Средиземно море

14/08/2017 WORLD BG

Нелегалните мигранти в Средиземно море вече няма кой да ги спасява, тъй като две от големите хуманитарни неправителствени организации преустановяват тази си дейност от съображения за сигурност. Това са германската неправителствена организация Sea Eye и Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испанската полиция е задържала българи за убийството на италианец

14/07/2017 WORLD BG

Испанската полиция е задържала българи за убийството на италианец. Те са сред 14-те души задържани в процеса на разследването на престъпление, извършено в град Орихуела, област Мурсия. На 25 януари 2016 г. четирима души са Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Издирва се българин, изчезнал в Хетафе, Мадрид

07/12/2017 WORLD BG

Издирва се 25 годишен българин, изчезнал в Хетафе, Мадрид. Виктор Живков Колев е в неизвестност от 16 ноември 2017 г. Близките му са много притеснени, тъй като младежът трябва ежедневно да приема лекарства. Свързани