Цветан Цветанов се срещна с българската общност в Испания

Българската общност в Испания се срещна със зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и евродепутата Ева Майдел по време на двудневното им работно посещение в страната.

На 10-ти февруари Цветан Цветанов и евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Ева Майдел са провели среща-дискусия с българската общност в офиса на Европейския парламент в Мадрид.

На срещата Цветан Цветанов е заявил, че образованието ще бъде основен приоритет на ГЕРБ в предизборната програма на партията и през следващото управление. Било е подчертано, че по време на управлението на партия ГЕРБ безработицата е намаляла до 8%, през последната година 8 млн. туристи са посетили страната, икономическият ръст е достигнал 3,6% и това поставя България на едно от първите места по растеж в ЕС.

“На база на всички тези показатели е напълно реална възможността БВП на страната да достигне 120 милиарда лева. По този начин ще можем да гарантираме, че минималната работна заплата може да стане 600 лева, а средната заплата – 1500 лева. Не трябва обаче да забравяме, че когато се управлява в коалиция не всяка партия може да изпълни всичко. Въпреки това образованието, здравеопазването и социалната политика ще бъдат водещи в ангажиментите на ГЕРБ към българските граждани както в България, така и в чужбина”, категоричен бил Цветан Цветанов. Той посочил още, че приоритет за ГЕРБ е премахването на бюрокрацията, чрез прехвърляне на тежестта от гражданите и бизнеса към администрацията.

Цветанов е подчертал, че статистиката показва, че 2010 и 2011 са били годините с най-ниски нива на корупция в България, за което ГЕРБ е нееднократно е била обвинявана, че създава “полицейска държава”, но въпреки това справедливостта и сигурността за всички български граждани ще бъде основен акцент в програмата на партията.

“Позволете ни да правим заедно политики за България, защото съм уверен, че някой ден ще се върнете в страната ни. На всички ни се иска да има условия, които да направят живота на всички български граждани по-спокоен и по-добър. За нас от ГЕРБ е чест да работим заедно с българите в чужбина. Нека на предстоящите избори всички да направим своя избор за онези хора, които са направили нещо реално за България в последните 25 години. Заедно трябва да се противопоставим на популизма, защото управлението на страната трябва да бъде стабилно и да съответства на европейските демократични ценности”, е бил призива на Цветан Цветанов.

По време на срещата евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Ева Майдел е призовала българите в чужбина да кандидатстват за финансиране по различните европейските програми, участвайки по този начин в повишаването на БВП на страната. “В миналия програмен период България усвои 98% от полагащите й се средства по различни европейски програми. Евросредствата се одитират непрекъснато и се харчат прозрачно. България е на едно от първите места по най-малко грешки при усвояване на европарите. 7% са вече разплатените средства от новия програмен период, а страната ни е договорила 37% при средно 17% за ЕС”, заяви Майдел. Тя призовала сънародниците ни в Испания да дават мнения и препоръки по предизборната програма на ГЕРБ, качена на сайта на партията.

Неочаквано по време на срещата с българите в Испания се е присъединил и председателят на Европейския парламент (ЕП) Антонио Таяни. Той благодарил на Цветан Цветанов и Ева Майдел, че се срещат с българската общност в Мадрид точно в сградата на ЕП, защото по този начин са доказали, че политиката е за хората.

Присъстващите на срещата са имали възможността да зададат своите въпроси относно актуалната ситуация в България и в Европа, но най-често срещаните въпроси са били свързани с доходите, борбата с корупцията, административната система и здравното осигуряване в България.