Цените на безалкохолните напитки в Каталуния ще скочат до 50%

Цените на безалкохолните напитки в Каталуния ще скочат до 50% заради увелиюенито на данъка. Това е по препоръка на Световната здравна организация. Целта е да се намали потреблението на тези продукти заради вредата от захарта, която съдържат.

На 1 май тази година в Каталуния влиза в сила данък върху безалкохолните напитки. Новият налог закъсня с 1 месец от предвиденото, тъй като каталунският парламент го одобри едва в сряда.

Данъкът има два вида облагане. С 8 цента на литър ще се облагат всички безалкохолни напитки, които съдържат между 5 и 8 грама захар на всеки 100 мл. А с 12 цента ще се облагат останалите, чиито съдържание на захар е по-високо.

Увеличението ще бъде за сметка на крайния потребител, за да се намали прекалената консумация на тези продукти.

От Асоциацията на производителите и разпространителите на безалкохолни напитки (AECOC) заявиха, че в зависимост от стойността на продукта и процента на съдържание на захар, данъка може да оскъпи между 8% и 50% стойността на продуктите.

Таксата ще се прилага за безалкохолните напитки и сода, напитки със съдържание на нектар от плодове и плодови сокове, спортни напитки, чай и кафе, енергийни напитки, подсладени млечни напитки, алтернативни напитки на мляко, млечни шейкове и млечни напитки с плодов сок, зеленчукови напитки и ароматизирани води.

Само Каталуния започва прилагането на тази мярка. В началото на годината испанското правителството обяви, че смята да въведе този вид данък за цялата страна, но за момента няма индикации да се приведе в действие.

Испанското правителство увеличава акциза на алкохола и цигарите, и облага с налог газираните безалкохолни напитки.

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Радиоактивният облак достигна и Испания, след като премина през почти цяла Европа

12/11/2017 WORLD BG

Радиоактивният облак достигна и Испания, след като премина през почти цяла Европа. Това съобщи френският Институт за ядрена безопасност IRSN. Информацията с която се разполага до момента е, че заради авария в ядрено съоръжение в Последни

БЪЛГАРИЯ

От 2018 г. наследниците подават данъчна декларация от името на починалите

02/01/2018 WORLD BG

От началото на 2018 г. наследниците ще могат да подават данъчна декларация от името на починалите си роднини. Това се вижда от сайта на НАП в България, където за първи път в менюто с видовете Последни

Испания постави
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испания постави рекорд от 75 милиона чуждестранни туристи, посетили страната през 2016 година

12/01/2017 WORLD BG

Испания постави исторически рекорд през 2016 година след като са я посетили 75,3 милиона чуждестранни туристи. Това е увеличение от 9,9% спрямо предходната година и е рекордно висока цифра, заяви на пресконференция министърът на енергетиката, Последни

Leave a Reply