Цените на безалкохолните напитки в Каталуния ще скочат до 50%

Цените на безалкохолните напитки в Каталуния ще скочат до 50% заради увелиюенито на данъка. Това е по препоръка на Световната здравна организация. Целта е да се намали потреблението на тези продукти заради вредата от захарта, която съдържат.

На 1 май тази година в Каталуния влиза в сила данък върху безалкохолните напитки. Новият налог закъсня с 1 месец от предвиденото, тъй като каталунският парламент го одобри едва в сряда.

Данъкът има два вида облагане. С 8 цента на литър ще се облагат всички безалкохолни напитки, които съдържат между 5 и 8 грама захар на всеки 100 мл. А с 12 цента ще се облагат останалите, чиито съдържание на захар е по-високо.

Увеличението ще бъде за сметка на крайния потребител, за да се намали прекалената консумация на тези продукти.

От Асоциацията на производителите и разпространителите на безалкохолни напитки (AECOC) заявиха, че в зависимост от стойността на продукта и процента на съдържание на захар, данъка може да оскъпи между 8% и 50% стойността на продуктите.

Таксата ще се прилага за безалкохолните напитки и сода, напитки със съдържание на нектар от плодове и плодови сокове, спортни напитки, чай и кафе, енергийни напитки, подсладени млечни напитки, алтернативни напитки на мляко, млечни шейкове и млечни напитки с плодов сок, зеленчукови напитки и ароматизирани води.

Само Каталуния започва прилагането на тази мярка. В началото на годината испанското правителството обяви, че смята да въведе този вид данък за цялата страна, но за момента няма индикации да се приведе в действие.

Испанското правителство увеличава акциза на алкохола и цигарите, и облага с налог газираните безалкохолни напитки.

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испанският език става втория най-изучаван чужд език в света

13/12/2016 WORLD BG

Испанският език оспорва второто място с френския и китайския мандарин в класацията за изучаване на втори език в света през 2016 г. Първото място се заема от английския език. Тези резултати са представени от института Последни

БЪЛГАРИЯ

Румънската полиция е задържала 3 българи при опит да преведат през границата 19 имигранта

10/09/2017 WORLD BG

Румънската гранична полиция залови 3 българи при опит да вкарат в страната група от 19 имигранта с иракска националност. Нарушителите са преминали сами с лодка през река Дунав, а българите са ги чакали на румънския Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Най-добрите марки бутилирана минерална вода на испанския пазар

12/03/2017 WORLD BG

Организацията на потребителите (OCU) е провела изследване на продаваните в Испания марки бутилирана вода. За тази цел са анализирани 109 марки, които се продават в различни вериги супермаркети в различни точки на страната. В изследването Последни

Be the first to comment

Вашият коментар