Испанската преса: всеки четвърти българин иска да емигрира

Всеки четвърти българин иска да емигрира от България. Изследване на Българската Академия на науките показва, че сънародниците ни предпочитат да започнат нов живот в някоя от европейските държави.

Най-много са желаещите да емигрират от северозападна България. Това е най-бедният регион в целия Европейски съюз според Европейския статистически институт „Евростат”.

През 2016 г. средната работна заплата в България е била 463 евро на месец, а безработицата- 9,3%. Авторката на изследването на БАН Искра Белева обяснява, че причините за емиграцията на българите са ниските заплати и невъзможността за реализация в страната. В момента средните доходите на българите са между три и пет пъти по-ниски от средните за ЕС.

Ако се запази този ритъм на растеж на българската икономика, то вероятно през 2030 година средните доходи на българите ще бъдат едва на половината на европейските. А до тогава почти 440 000 души ще емигрират от България.

Според някои статистически данни, заради емиграцията през последните 20 години България е загубила над 2 млн. души население. Според други проучвания над 2,5 млн. са само българите, които работят в чужбина. Годишно над 700 000 души са сезонните работници, трудещи се предимно в селскостопанския сектор на някои от европейските държави.

От европейските държави най- предпочитани за имиграция са Германия и Испания, където са и най-големите български диаспори.

През 2016 г. българските граждани, работещи в чужбина са изпратили в страната си над 1,4 млрд. лева. Тази сума е два пъти повече от парите, изпратени през 2007 г. когато страната влезе в ЕС и представлява 6% от брутния вътрешен продукт на страната. Българите в чужбина са изпратили тези пари на близките си в родината, които са ги похарчили за храна, погасяване на текущи разходи и за образование.

Източник: EFE

Българите, които работят в чужбина вече са повече от тези в България

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

7 важни пояснения за безплатния роуминг в ЕС, който влиза в сила днес

15/06/2017 WORLD BG

7 важни пояснения за безплатния роуминг в ЕС, който влиза в сила днес и важи както за телефонните разговори и писмените съобщения, така и за трафика на данни в интернет. Мобилните оператори обаче могат да Последни

Великобритания ще облага с данък фирмите
СВЯТ

Лондон се съгласи на споразумение за запазване на правата на европейските граждани след BREXIT

06/03/2017 WORLD BG

Британският министър на финансите Филип Хамънд заяви, че Лондон е готов веднага да сключи споразумение с Брюксел за запазване статуквото на гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, след BREXIT. Ние искаме споразумение, което да бъде Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Българите в Испания снимат първия емигрантски сериал- „С дъх на портокали” (видео)

01/04/2017 WORLD BG

Българи в Испания направиха сериал за своя живот там. Целта на създателите е да представят ежедневието на емигрантите и да покажат на сънародниците ни, че животът в чужбина хич не е лек и парите не Последни

Leave a Reply