Чужденците в Испания се интересуват повече от живота в страната, отколкото да научат езика

Чужденците в Испания се интересуват повече от живота в страната, отколкото да научат езика. Така изглежда изнесената от правителството статистика за чужденците, които кандидатстват за испанска националност.

96% от чужденците в Испания се представят успешно на изпита по интеграция или т. нар. изпит по Конституционни и социално- културни познания (ССSE-Conocimientos Constitucionales y Socioculturales de España), докато само 76,8% имат необходимите познания втория изпит, който е по испански език.

Първият изпит оценява основните познания по езика посредством дипломата за ниво на владеене на испански език като чужд- DELE А2 или по-висока. Таксата за изпита е на стойност 124 евро и се заплаща при записването. Кандидатите от страни или територии, където испанския език е официален, се освобождават от този изпит.

Вторият изпит отразява познанията на испанската конституция и испанския социален и културен живот. Таксата за изпита е 85 евро и се заплаща при записването.

През 2015 г. и 2016 г. на двата изпита за кандидатстване за испанска националност са се явили общо 126 707 човека, като 121 625 са се представили успешно, което прави 95,9% от общия брой.

На изпита по испански език DELE са се явили 163 567 човека. От тях 152 773 са покрили изисквания минимум, т. е. 76,8% са го издържали.

От 15 октомври 2015 г. правителството изисква да се докаже на степента на интеграция на бъдещите испански граждани в обществото, както и да имат основни познания на езика. За целта се изисква задължително полагането на два изпита, за чиeто провеждане е упълномощен института „Сервантес“.

Новата процедура за кандидатстване за испанско гражданство

Важна промяна при кандидатстването за испанско гражданство

Гражданство и националност

ОБЩЕСТВО

Идва краят на търговските центрове (молове) в Испания

20/04/2017 WORLD BG

Списание „Forbes” е съставило списък с имената на големите търговски марки, които имат повече от 3 500 магазина в САЩ. Въпреки това много от тях са започнали да затварят обектите си. Според уебсайта „Digital Economy“ Последни

Трима българи
КРИМИНАЛНИ

Арестувани са седем българи за трафик на имигранти от Испания към Великобритания (видео)

12/12/2016 WORLD BG

Седем български граждани са били арестувани на летището на град Реус, Испания за принадлежност към престъпна организация, занимаваща се с трафик на украински имигранти. Групировката е действала в различни страни в Европа, както и в Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испанска медия: на Северозападна България ѝ трябва един Пучдемон

08/01/2018 WORLD BG

Близо 800 000 души живеят в Северозападна България, която е най-бедния район на ЕС. Провинциите Видин, Враца, Монтана, Ловеч и Плевен се смятат за най-запустелите зони в следствие на бързото рухване на комунистическия режим. След Последни

Leave a Reply