Колоритният фестивал „Битката с цветята“ във Валенсия (видео)

„Битката с цветята“ във Валенсия е колоритен, ежегоден празник, който се провежда в последната неделя на месец юли и с него се закрива големия юлски панаир на града (Feria de Julio). Всяка година за събитието се изразходват около 2 000 000 стръка цветя. 

„Битката с цветята“ във Валенсия е парад на различно украсени специални платформи и каляски, дърпани от коне, върху които са насядали млади момичета и момчета. Те са облечени в типичните за Валенсия народни носии или карнавални костюми и предизвикват публиката като я замерват с цветя и конфети. Събралото се мнозинство, разбира се достойно отговаря, а момичетата се предпазват с ракети за падел (игра, подобна на тенис). Специално жури наблюдава дефилето и оценява красотата на преминаващите платформи. Най- красивата от тях печели специалната награда „Barón Cortes de Pallàs”, която носи името на основателя на фестивала.

Фестивалът е основан през юли 1891 г. от Паскуал Фрихола Аис Чакмар и Белтран, барон на Кортес де Паяс (Pasqual Frígola Ahís Xacmar i Beltrán, barón de Cortes de Pallàs). По това време той е бил и президент на създаденото във Валенсия през 1878 г. културно дружество „Lo Rat Penat”. Той е взаимствал идеята за цветното дефиле от ежегодния карнавал в Ница, Франция.

В първите си години, фестивалът е бил само за богатите граждани. В него са участвали каляски, дърпани от най-красивите коне. Те са правили една обиколка пред журито, което е определяло най-красивата каляска. По време на втората обиколка участниците са хвърляли конфети и цветя на публиката, която е отговаряла на предизвикателството и е започвала колоритна и уханна война. Богатите дами са използвали случая, за да се облекат и покажат на обществото най-скъпите си дрехи.

С течение на времето фестивалът се е популяризирал сред всички касти на обществото и се е превърнал в едно от най-емблематичните празненства на юлския панаир във Валенсия.

За още новини от Испания ни последвайте във Facebook, Twitter и VKontakte.

Фаи- известният валенсиански фестивал „Las fallas” (видео)

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*