Какво количество цигари мога да нося в багажа си при пътуване?

количество цигари

Количеството цигари, което можете да пренасяте зависи, най-вече, от дестинацията на пътуването. Ограниченията в рамките на Европейския съюз са доста по-малки от тези извън него.

Когато пътувате от една държава в друга в рамките на ЕС

В този случай това са 28-те държави от ЕС + Исландия, Лихтенщайн и Норвегия и можете да вземете със себе си тютюневи изделия за лична употреба, но не и за препродажба.

Съгласно правото на ЕС не трябва да доказвате, че стоките са за ваша лична употреба, ако носите по-малко от: 1 кг тютюн. Той може да бъде насипен или под формата на пури (200 бр.), пурети (400 бр.) или цигари (800 бр.). 800 цигари се равняват съответно на 40 кутии или 4 стека.

Страните от ЕС могат да ограничават броя цигари, внасяни от страни от ЕС, които все още не прилагат минималния акциз. Този брой не може да бъде по-нисък от 300 цигари. Потърсете информация от митническите органи в страната, в която отивате, преди да тръгнете на път.

Ако носите повече от разрешените за лична употреба тютюневи изделия може да поискат от вас да:
• докажете, че те са за ваша лична употреба
• докажете, че сте ги купили (разписка или фактура).

Ако при пътуване носите със себе си тютюневи изделия в рамките на разрешеното за лична употреба, няма да се наложи да плащате акциз в страната от ЕС, в която отивате.

Тези правила не важат за пътници на възраст под 17 г., на които изобщо не е разрешено да носят тютюневи изделия. Няма безмитно пазаруване за пътуващи от една страна от ЕС в друга.

Извън Европейския съюз:
Регулациите са подобни, но значително по-малки като позволено количество. Можете да пренесете до 250 гр. тютюн, 50 пури, 100 пурети или 200 цигари. 200 цигари се равняват на 1 стек или 10 кутии.

Забележка!

Тютюневи изделия не могат да бъдат пренасяни в багажа на непълнолетни лица.

Източник: Портал на ЕС

Какво количество алкохол мога да нося в багажа си при пътуване?
Пътуване на деца, ненавършили 18 години
Какви парични суми трябва да се декларират при пътуване в Европейския съюз

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*