10 години от влизането на България в Европейския съюз

10 години от влизането на България в ЕС

Днес се навършват точно 10 години от влизането на България в Европейския съюз. Повече от десетилетие преди това бяха нужни на страната ни, за да се подготви за членството и да изпълни критериите. Според социологически изследвания, българите са едни от най-големите еврооптимисти и безспорно имат полза от членството, въпреки че не винаги го усещат напълно. Външният министър Даниел Митов коментира ,че няма по-добър избор за България от Европейския съюз, но признава, че е нужно време.

Жозе Мануел Барозу – председател на Европейската комисия през 2007 г.: Днес е празничен ден, отбелязваме едно изключително празнично събитие в европейската история – приемането на България и Румъния в Европейския съюз. Добре дошли в ЕС!

Така България влезе в живота на европейското семейство преди 10 години. Посрещнаха ни с думите „от утре Европа ще започва от България“. Така бяха признати усилията на нашата страна да покрие всички изисквания, за да бъде приета в общността. Тогава българите очакваха ново начало и равноправен живот с народите на запада. А къде сме след 10 години членство?

жител на София: Аз лично мисля, че доста се разви България за последните 10 години.
жител на София: В долната граница. – Защо така смятате? – Ами най-бедните сме в целия ЕС.
жител на София: ЕС получава от нас повече отколкото ние получаваме от ЕС.
жител на Пловдив: Има проекти, които се създават с европейски пари, което все пак това е нещо хубаво, защото ползваме облаги от ЕС.
жител на Враца: Големите надежди от 2007-ма година се оправдаха в една голяма част за мен. Усещането да пътуваш без визи, отворено само с лична карта, наистина за мен е неповторимо…
жител на Пловдив: Мисля, че българина не усеща дотолкова ползите от членството на България, може би е необходимо малко повече време или малко повече да разширим културата си, за да знаем има ли смисъл да сме членове на ЕС или не.
жител на Враца: Специално за Северозапада нищо не се е променило. Може би някъде в София, защото България стана София, но тука при нас нещата даже стават все по-зле.
жител на Пловдив: Разминаване с очакванията може би. Все още се осланяме на някаква надежда, че ще има някакъв по-добър вариант като страна членка.

Външният министър в оставка Даниел Митов разбира скептицизма на някои. Но смята, че България е на прав път и когато се говори за равни възможности, за свобода, за човешки права, за върховенство на закона, трябва време, за да се въплъти в обществените норми и законодателството.

Даниел Митов – министър на външните работи в оставка: Десет години не са кой знае колко, и 15 не са много. Пак ще повторя, проспериращите, развитите европейски народи са трупали демократична традиция и богатство в продължение на столетие. Не можем да ги догоним и не можем да преодолеем онова отвратително тоталитарно наследство, което унищожи и морала на хората.

Въпреки критиките българите и румънците все пак са едни от най-големите еврооптимисти в Европейския съюз, според изследване на Галъп Интеренешънъл в 14 страни-членки. Българите започват да имат самочувствието, че гласът на България вече се чува в Европа.

Даниел Митов – министър на външните работи в оставка: България в последните 2 години не само беше чуто, но имаше възможност да започне да определя концепции както за бъдещето на Еворпа, така и за бъдещето на конкретни кризи и справянето с тях. Една от тях беше мигрантската криза. Идеята, че Европа трябва да се разглежда като едно цяло, да пази вътрешните си свободи и в никакъв случай да не отстъпва от тях и за фокусира усилията си в пазене на външните граници.

Европейският съюз е динамична структура, която ще еволюира непрекъснато, казва външният министър и България предстои да участва активно в този процес. Казва още, че не бива да има отстъпление от този исторически, рационален и ценностен избор да бъдем член на Европейския съюз.

жител на София: Бих искал да пожелая на всички членове на ЕС, които са част от това европейско семейство да са по-толерантни един към друг и да има повече мир и повече спокойствие.

Преди 10 години прогнозите бяха, че усещането за пълноценна принадлежност към европейското семейство българите ще получат 15-20 години след приемането. Както се казва: пътят е изминат наполовина!

Видео

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Осъдиха зетя на испанския крал да влезе в затвора

17/02/2017 WORLD BG

Иняки Урдангарин, зет на испанския крал Ферлипе VI и съпруг на инфанта Кристина го осъдиха на 6 години и 3 месеца затвор за неправомерно присвояване на повече от 6 милиона евро публични средства от Балеарските Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Клиентите на банка в Испания осуетиха обира ѝ

10/03/2017 WORLD BG

Вчера сутринта група граждани, клиенти на Bankia в град Alaquas, Валенсия са осуетили обира на банковия клон. Те са задържали насилствено нападателя, залоствайки входната врата на банката отвън. Малко след девет часа сутринта мъж влиза Последни

ЛЮБОПИТНО

Единственото дяволско място, отречено от църквата в Испания

01/11/2016 WORLD BG

Малкото селце Трасмос ( Trasmoz), област Сарагоса, е заобиколено от ореол на тайнственост през вековете, пише вестник „АВС”. Легендите за сборища на вещици маркират историята на селото още от средновековието. Самият Густаво Адолфо Бекер е Последни

Be the first to comment

Вашият коментар