7 важни пояснения за безплатния роуминг в ЕС, който влиза в сила днес

7 важни пояснения за безплатния роуминг в ЕС, който влиза в сила днес и важи както за телефонните разговори и писмените съобщения, така и за трафика на данни в интернет.

Мобилните оператори обаче могат да компенсират загубите си от отпадането на роуминга с повишаване на цените на услугите в държавата по произход. Това действие няма да бъде санкционирано, тъй като става въпрос за пазарно поведение на фирмата.

След две години Европейската комисия ще направи проверка на споразуменията между мобилните оператори.

 1. Какво означава „край на роуминга“?
  Това е премахването на допълнителната такса, т.е. допълнителните разходи, които операторите начисляваха на европейските граждани за телефонни разговори, писмени съобщения и трафик на данни в интернет по време на престоя им в друга европейска страна от ЕС.
 2. В кои страни вече няма да се плаща за роуминг?
  Днес платеният остава в история на 28-те страни, членки на Европейския съюз. Ако ще пътувате до Андора трябва да имате в предвид, че страната не принадлежи към ЕС. Използването на телефона за разговори или сърфиране посредством роуминг там е толкова скъпо, колкото да се говори с Аржентина или Австралия.
 3. А какъв е случаят с Великобритания?
  Въпреки, че в близко бъдеще страната вече няма да принадлежи към Европейския съюз, за момента тя все още е част от него. Следователно тя също премахва роуминга на 15 юни 2017 г. както всички останали .
 4. Безплатен ли е роумингът и за самите оператори?
  Не. Мобилните оператори ще трябва да заплащат помежду си за телефонните услуги, използвани от техните клиенти в други страни на ЕС. Цените на едро са следните: 0.032 евро на минута за разговор, € 0,01 за SMS и 7,7 евро за всеки гигабайт на данни. От 1 януари 2018 г. таксата за интернет данните ще започне да намалява и ще стане 6 евро, през 2019 г. – 4,5 евро, 3,5 евро през 2020 г., 3 евро през 2021 г. и 2,5 евро през 2022 г.
 5. Има ли лимит на безплатния роуминг?
  Да. Отпадането на таксата за роуминг има за цел да облагодетелства свободната мобилност на потребителите за кратки периоди от време – пътуване по работа или почивка, но не и за продължителна употреба.
  За тази цел е поставен лимит от четири месеца, който е достатъчен, за да обхване всички видове кратки пътувания в чужбина. Операторите ще проверяват на всеки четири месеца дали потребителите не са използвали мобилния си телефон повече време в други държави, отколкото в страната по произход. Каква е процедурата, ако операторът се усъмни за злоупотреба? В случаите, в които се установи, че през последните четири месеца потребителят е използвал мобилния си телефон в чужбина повече, отколкото в страната на произход, операторът ще поиска обяснения.
  Клиентът ще има 14 дни на разположение, за да представи отговор:
  – Ако се изтъкне основателна причина, например, по- дълга служебна командировка, следване в университет или спечелена стипендия Еразъм, операторът няма да налага санкции.
  – В случаите, в които потребителят не може да оправдае нарушаването на времевия лимит в чужбина, операторът има право да изиска от клиента си заплащането на минималната цена, установена от ЕО между телефонните компании. Ако клиентът не е съгласен може да обжалва решението на телефонната компания пред националния регулаторен орган, който ще разреши ситуацията.
 6. Как трябва да процедират пограничните работници и хората, които преминават границите на ЕС редовно?
  В тези случаи хората имат специфична защита: всяко свързване към националната мрежа по което и да е време на деня, се брои като ден на присъствие.

И внимание: когато се провежда разговор в близост до границата с държава, която не е член на ЕС, телефонът може автоматично да прихване мрежата на мобилен оператор от тази държава. Тогава разговорът ще се таксува като такъв извън ЕС и може да се стигне до изненадващо висока сметка.

Наближава краят на SIM- картите за мобилните телефони

Испания влезе в ТОП- 20 на страните с бърз интернет

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Мариано Рахой иска Бойко Борисов отново да е премиер на България

13/02/2017 WORLD BG

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов бе на двудневно работно посещение в испанската столица Мадрид. Там той се е срещнал и с българската общност, пред която е представил предизборната програма на ГЕРБ. Цветан Цветанов е участвал Последни

БЪЛГАРИЯ

Потресаващите абсурди на софийското метро

31/08/2017 WORLD BG

За потресаващите абсурди на софийското метро разказва Валентин Камбуров, който от близо 30 години живее в Чехия. Времето за валидност на билета започва от момента на КУПУВАНЕТО!!! Не от момента на перфорирането. Въпрос към касиерката Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Освободиха Карлес Пучдемон и бившите негови министри

06/11/2017 WORLD BG

Освободиха Карлес Пучдемон и бившите негови министри. Петимата уволнени от Мадрид лидери на Каталуния бяха освободени условно от съдията-следовател в Брюксел, след като вчера сутринта те сами се предадоха на белгийската полиция. Петимата обаче няма Последни

Leave a Reply