74 страни по целия свят пострадаха от вчерашните хакерски кибератаки

74 страни по целия свят пострадаха от вчерашните хакерски кибератаки. Те бяха извършени с Ransomware- вид вирус, който се инсталира в компютъра и криптира и отвлича всички файлове, за да поиска откуп в Bitcoin. Това е виртуална валута, която не може да се проследи.

Вчера този вирус покоси няколко големи испански компании. В последствие се разбра, че са атакувани още 73 други страни като Великобритания, Португалия, Русия и Турция.

„Кибератаката, покосила Telefonica и други испански компании е била извършена безразборно и е засегнала и други страни като Великобритания, Тайван, Украйна, Русия или Турция. Вирусът е особено вирулентен, тъй като съчетава malware със система, която се разпространява използвайки уязвимост в Microsoft.”

Това е заявил Августин Муньос Грандес, главен изпълнителен директор на S21sec- испанска компания, специализирана в киберсигурността.

В същото време, Костин Риу, директор на отдела за проучване и анализ на компанията за компютърна сигурност Kaspersky Lab, заяви, че вчера е имало повече от 45 000 атаки в 74 държави. За момента няма засегнати критични инфраструктури.

Във вчерашния инцидент Ransomware е бил във вариацията, наречена „Wannacry”. Тези вируси обикновено стигат до адресата чрез имейли с неизвестен произход, в който има прикачен файл. и потребителя по погрешка или незнание го отваря.

Според Мигел Хуан, управляващ съдружник на компанията за киберсигурност S2Grupo, уникалността на случая с Telefónica е, че изглежда разпространението на вируса е станало без намесата на потребител.

„Другата новост на тази кибератака е, че е била комбинирана с „червей“, който е заразил и други компютри в мрежата на компанията, използвайки откритата преди няколко месеца уязвимост в Windows”, отбеляза Давид Санчо, експерт по киберсигурността на компанията TrendMicro.

„Пълна сигурност не съществува“, допълва експерта и припомня, че преди десетилетия антивирусните актуализации са се правели ръчно на всеки няколко месеца. Днес те се правят на всеки час, но явно това не е недостатъчно.

Хакери атакуваха вътрешната мрежа на испанската телекомуникационна компания Telefonica

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Кога местим стрелките на часовника, за да се върнем към астрономическото време

27/09/2017 WORLD BG

В края на този месец ще се върнем към астрономическото време, което означава, че трябва да преместим стрелките на часовника с един час назад. Това трябва да стане в неделя, на 29 октомври 2017 г. Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

В Испания започва строежа на най-големият изкуствен плаж в Европа

10/11/2017 WORLD BG

Строителната компания Grupo Rayet започва да строи най-големият изкуствен плаж в Европа със спортно-развлекателен център. Обектът ще се намира на 30 мин. път от центъра на Мадрид, в района на Corredor del Henares. Комплекса, който Последни

ЛЮБОПИТНО

Българите са най-мързеливия народ в ЕС, твърди Daily Mail

10/08/2017 WORLD BG

Българите са най-мързеливия народ в ЕС, твърди британският вестник Daily Mail. Медията се базира на данни от скорошно проучване, според което около 78% от пълнолетните граждани на България не тренират нищо. На второ място сред Последни

Leave a Reply