Акценти от коледната реч на краля на Испания Фелипе VI

VI

В традиционното си обръщение към нацията на Бъдни вечер кралят на Испания Фелипе VI подчерта, че институциите имат отговорността да бъдат пример за морална почтеност и да изпълняват стриктно задълженията, които са им определени, визирайки случая с баща му- крал Хуан Карлос I. Още в началото на речта си монархът сърдечно поздрави жителите на остров Ла Палма, които пострадаха от изригването на вулкана. След повече от сто дни активност и загубата на няколко човешки живота и стотици домове, последвалото затихване започна да връща ритъма на живота на острова. С „вулканът остави много от вас без дом, без препитание и изпълни всички ни с тъга“ Фелипе VI се обърна към пострадалите и потвърди ангажимента на всички административни служби да помогнат за бързото възстановяване.

По отношение на пандемията кралят подчерта, че „една година по- късно“ ситуацията в страната е различна, благодарение на ваксините и големия брой испанци, които се имунизираха. Той бе категоричен, че не трябва да се правят крачки назад в борбата с коронавируса, защото вредите, които той нанася са не само здравни, а и икономически, и социални.

Фелипе VI отбеляза, че въпреки доброто темпо на възстановяване на испанската икономика и нарастването на броя на заетите лица, хората в уязвимо положение се е увеличил поради покачването на цените на стоките, разходите за енергия или трудностите при намиране на стабилна работа, особено при младите хора. Затова целите на правителството са стабилна и достойна заетост, солидна социална държава, общество, което да продължава да насърчава равенството между мъжете и жените.

В заключение кралят призова към разбиране и сътрудничество между институциите, като посочи, че разликите в мненията не трябва да пречат на консенсуса, който гарантира по- голяма стабилност и по- добро благополучие на семействата. Фелипе VI не пропусна да подчертае, че испанската конституция символизира промените и позволява на Испания да се интегрира в модерните западни демокрации. „Духът на основния закон ни призовава към единство, диалог, уважение и спокойно гражданско съвместно съществуване“.

По отношение на Европейския съюз кралят отбеляза, че ако в миналото той е бил „стремеж и цел“, то днес е „велика политическа, икономическа, социална и културна реалност“. Той изтъкна ролята на Европа в борбата с пандемията, която „укрепи самия съюз, който пое много важни ангажименти в областта на здравеопазването, икономиката и заетостта“, позовавайки се на европейските фондове, които континента ще се опита да облекчи икономическата и социалната кризи, произтичащи от пандемията- „уникален момент, който не можем да пропуснем“.

За европейците най-ценно е времето, прекарано със семейството и приятелите по Коледа

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply