Арестувани са 9 български граждани в 3 акции на испанската полиция

Периода е 10-17 март 2017 година. Арестувани са 9 български граждани в 3 акции на испанската полиция.

1. Испанската полиция е арестувала в град Албасете двама български граждани при опит за грабеж. На 10 март тази година И. К .Г. на 36 г. и В.В.С. на 49 г., са нападнали жена на улицата. По всяка вероятност жертвата е била позната на агресорите, тъй като те са знаели, че тя носи дневния оборот от собственото си заведение.

Жената е успяла да избяга от нападателите и е влязла в близкия хотел, от където се е обадила на 091. Благодарение на бързата реакция на полицията извършителите са идентифицирани и предадени на правосъдието.

2. На 15 март са арестувани четирима души с български произход за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с обири на жилища, намиращи се в градовете Памплона, Сарагоса и Валенсия. Установено е, че от домове в тези три града са откраднати голямо количество бижута, част което вече е възстановено на собствениците им.

Голямото количеството бижута предполага и висок брой на обраните жилища. За това операцията не е приключила и се очакват още арести през следващите дни.

Разследването, проведено от членове на провинциалната бригада на съдебната полиция в Навара и ръководена от съда в Памплона е започнало преди четири месеца в следствие на няколко грабежа в жилища в Памплона. В повечето случаи влизанията са били през нощта и в отсъствие на живущите там.

По време на разследването е установено, че престъпната група е разполагала с къща под наем в град Сарагоса, която е била използвана като склад. При обиска ѝ са намерени множество скъпоценни камъни и около 3 килограма злато. Тогава е задържан и първият член на групата.

Другите трима българи са арестувани във Валенсия, където са били наели друг апартамент под наем, който също е бил използван за складиране на откраднатите вещи.

3. На 17 март служители на полицейското управление в град Тафая са арестували трима българи на възраст между 36 и 57 години, които не са били регистрирани като пребиваващи в Испания. Задържането е станало на път N121, когато полицейски патрул е спрял за проверка микробус с френски регистрационни номера, идващ от съседната държава.

При проверката полицаите са забелязали, че по стартера на автомобила е имало много драскотини, което ги е усъмнило за евентуалната кражба на автомобила. При последвалия обиск на превозното средство са намерени голямо количество стоки със съмнителен произход (компютри, телевизори, инструменти, велосипеди и други вещи), на които задържаните не са могли да докажат произхода им.

Арестуваните са отведени в близкия полицейски участък, а превозното средство и товара му са предоставени на съда, за да се проучи произхода им.

Български шофьор на тир е арестуван в Испания за нелегално превозване на мигранти

Испанската полиция е задържала българин за контрабанда на цигари

Испанската полиция разкри мрежа за трафик на хашиш с българско участие

Be the first to comment

Leave a Reply