Французите на бунт срещу испанското вино

В четвъртък, в три супермаркета винопроизводители от южната част на Франция са счупили десетки бутилки вино, произведено в Испания и други страни от ЕС. Действието им е в знак на протест срещу подвеждащите етикети, които заблуждават потребителите относно произхода на напитката.

Протестът е бил организиран от две организации на лозарите от Гард (юг). Винарите са дошли с десетки бутилки в ръце, които са унищожили извън магазините, но пред очите на клиентите и служителите на супермаркетите. Френските производители се оплакват от подвеждащите етикети и ниската цена на испански вина.

„Утре отново ще бъдем тук, както и следващата седмица, и ще ставаме все повече и повече „,

каза Хавиер Фабре, говорител на Съюза на винопроизводителите в Гард (SVG).

“ Искаме да бъдем чути преди ситуацията да излезе извън контрол, за сега винопроизводителите са само ядосани“,

каза Делфин Фернандес, генерален секретар на младежката организация на винопроизводителите от Гард.

Според статистиката на FranceAgriMer вносът във Франция на вина от Испания се е увеличил с 40% за две години. Между 2015-2016 във Франция са внесени 5.56 милиона хектолитра испанско вино, докато в периода 2013-2014 г. количеството е било едва 3,98 милиона хектолитра.

В началото на годината посолството на Испания в Париж внесе жалба до френските власти срещу атаките на испанските камиони в близост до границата между двете страни. Винопроизводителите от южната част на Франция периодично са отваряли да изтече виното от спрели за почивка испански цистерни и по този начин са показвали недоволството си срещу испанската „нелоялна конкуренция”.

Чешмата, от която тече вино вместо вода

15 от 18-те най-добри вина в света са испански

Be the first to comment

Вашият коментар