За 5 месеца българите в чужбина са изпратили близо 538 млн. евро в България

За 5 месеца българите в чужбина са изпратили близо над 1 млрд. лева или 506,9 млн. евро на близки и роднини в родината, което прави над 3 млн. евро на ден. Това са резултатите от справка на Българската народна бака (БНБ) от началото на годината до края на месец май 2018 г.

От изнесената статистика става видно, че преводите са със 6,8 млн. евро по-високи спрямо периода януари-юли на миналата година и, че най- големият инвеститор в България отново са българите в чужбина.

Както и през миналата година, така и през тази, не инвестициите, а паричните преводи от емигрантите ще дърпат икономиката напред.

Основните парични трансфери на българите продължават да идват от САЩ, Испания, Италия, Великобритания и Гърция.

Добре е да отбележим също, че парите, които идват от българите, работещи в чужбина, всъщност са доста повече от отчитаната от БНБ статистика, тъй като в нея не се включват донесените пари в брой. Голяма част от този паричен поток отива за покриване на текущи разходи, здравеопазване, образование и погасяване на заеми.

Обезпокоителното е, че тези средства рядко се насочват към бизнес начинания и просто попълват дупките в семейните бюджети, а освен това правят „лоша услуга“ на много хора, подтиквайки ги да не търсят по-добра професионална реализация. Предвид международната обстановка подобен двигател на стопанството не може да бъде устойчив, а за да расте икономиката, тя има нужда от сигурност и нови бизнеси, а не само от силно, изкуствено напомпано вътрешно потребление.

Ново улеснение за българите в чужбина за изпращане на пари към България

Digiprove sealThis content has been Digiproved
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Пучдемон трябва лично да присъства при встъпването си в длъжност

28/01/2018 WORLD BG

Испанският Конституционен съд реши днес, че бившият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон трябва лично да присъства при встъпването си в длъжност като президент на Каталуния отново, само ако се яви лично в парламента, за да Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Забраняват движението на камиони по път N-340 в Испания

05/07/2018 WORLD BG

Споразумение между предишното испанско правителство и автономното правителство на Каталуния ще забрани движението на камиони по път N-340 и ще ги задължи да използват платената магистрала АР-7. Свързани

атентатът в истанбул
НАЧАЛО

„Ислямска държава“ пое отговорността за атентата в Истанбул

02/01/2017 WORLD BG

„Ислямска държава“ пое отговорността за нападението в новогодишната нощ в Истанбул, при което бяха убити 39 души, а 69 са ранени. Сред тях е и една българска гражданка. Агенция „Ройтерс“ цитира изявление на групировката, в Последни

Be the first to comment

Вашият коментар