Българи от Мадрид се превърнаха във важен фактор в борбата с епидемията в Испания

българи от Мадрид

Българи от Мадрид се превърнаха във важен фактор в борбата с епидемията в Испания. Това е историята на един усмихнат октопод в розов цвят, роден от една светла идея. Той порасна обгрижван от неуморните ръце на група момичета, които прегърнаха инициативата да се включат с подръчни средства в изработката на санитарен материал и по този начин да добавят своето зрънце помощ в общата борба срещу бедствието, което връхлетя държавата, в която живеят. Сега този октопод е прегърнал с всяко от пипалата си по едно от местата, където се води решителното сражение в тази люта битка – болниците и домовете за възрастни хора.

Когато Пламена Димитрова, която е моделиер по професия, вижда в интернет, че в болниците използват предпазно облекло, направено от найлонови пликове, тя създава видеоклип, в който показва нагледно как се правят тези защитни манти. Публикува клипа във Фейсбук- групата „Работа и квартири в Мадрид“, където е модератор, с идеята всеки, който може, да се включи в изработката им. Инициативата подемат и други момичета, които пък я споделят със свои познати, разпространяват клипа и скоро малка армия от големи сърца обединява сили в осъществяването ѝ. Включват се и хора, които нямат възможност да изработват, но искат да дадат своя принос, закупувайки материали за изработката им. Бързо се създава една малка верига, в чиято дейност функциите се разпределят между всички и се организира осъществяването на идеята по най-ефективния начин.

Едно от момичетата – Мариана Джиновска, се ангажира да осъществи контакт с болниците и да попита имат ли нужда и приемат ли такава помощ. Отзвукът от болниците е неизразима благодарност за намеренията и молба по- скоро да им се достави предложената в този вид помощ. Това амбицира още повече момичетата, някои от които започват да спят едва по няколко часа на нощ, за да не губят време, в което могат да изработват така необходимите манти. В същото време, медицински персонал от още болници – хора, които са познати на някои от момичетата, разбрали от клиповете какво се прави, се свързват персонално с тях и също молят за помощ. Идват дори до домовете им, за да вземат готовите манти и споделят за острия недостиг и на други видове предпазни средства.

При обаждане в една от болниците, също молят за такива и тогава Пламена Димитрова отново прави видеоклипове, в които показва как да се правят терлици и предпазни шапки от найлонови торби. Момичетата започват да изработват и тях, а медицинският персонал е във възторг от изобретателността на Пламена и са безкрайно благодарни за помощта. Съпругът на Пламена – Димитър Димитров, с разрешението на органите на реда, се ангажира да събира готовите манти и останалия защитен материал и да ги доставя до медицинските заведения, където трябва да се доставят. Това са болниците в Мадрид: „Ramon y Cajal“, „Gomez Ulla“, „Severo Ochoa“, „12 de octubre“, „Nuestra Señora del Rosario“, „Gregorio Marañon“ и други. Материал се доставя и на някои от домовете за възрастни хора. Момичетата работят неуморно и постепенно се включват все повече хора – както българи, така и испанци. Те се заемат с изработването на защитно облекло и отделят от собствените си средства, за да подкрепят инициативата и да окажат помощ.

Невъзможно е да се изброят имената на всички, но част от тези хора са: Ева Виденова, Пламена Димитрова, Димитър Димитров, Елица Чирпанска, Мариана Джиновска, Виолета Емилова, Тина Делчева, Лори Любомирова, Ками Кирилова, Нели Николова, Елена Аврамова, Ирена Карамилева, Цвети Радкова, Дима Стефанова, Валентина Димова, Пепа Ганчева, Ралица Христова, Стела Георгиева, Костадинка Иванова, Илиана Илиева, Антония Станкова, Мануела Йосифова, Скарлет Гарсия, Румен Иванов, Венелина Ковачева, Светлана Димитрова, Милена Иванова, Стефка Христова, Мариела Георгиева, Елизабета Ивова, Карина Ивова, Надя Димчева, Йовка Славова, Калоян Алексов, Светлана Йорданова и Силвия Иванова.

Доброто е заразно. А тази битка е на всички и за всички. Заедно можем повече.

¡Resistiremos!я

Автор: Мариана Джиновска

Българи от Мадрид и посолството помогнаха на български студенти, блокирани в Испания заради епидемията

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Вашият коментар