България е на първо място в Европа по жертви на пътя

Миналогодишният доклад на Еропейската комисия „Пътен индекс за безопасност“ постави България на първо място по смъртност в Европейкия съюз. Всяка година на всеки един милион българи 98 стават жертви на пътно-транспортни произшествия.

На семинар, организиран от Българския червен кръст експерти от Великобритания и Австрия констатираха, че страната ни спешно трябва да подобри пътната обстановка и споделиха добри практики с представители на българската полиция, държавната и местната власт.
През 2010 година България е поела ангажимент до 2020 година да намали наполовина броя на жертвите на пътни инциденти, а до 2030 година-броя на тежко ранените. До момента, обаче, изгледи за постигане на обещаното почти няма.

Алекси Кесяков – секретар на Държавно-обществената комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата:

От раждането на детето докато се включи в живота е необходимо постоянно обучение. И в семейството, и в детската градина, и в училището, навсякъде. Защото детето унаследява знанията от миналото, от родителите, от фамилията, от това, което е в обществото. Там липсват проблемите за безопасност, а те застрашават живота на хората.

Хедър Уорд – съпредседател на Пътен индекс за безопасност:

Освен подобряването на обучението на шофьорите, трябва и да се намали позволената скорост, защото скоростта е големият убиец. Освен това трябва да окуражаваме младите да си слагат колан, да не пият алкохол и да не взимат наркотици. Това са основните промени, които имат огромен принос за подобряването на пътната безопасност и намаляването на смъртните случаи.

Безопасността на движението е споделена отговорност – нека бъдем по-внимателни и толерантни едни към други, независимо дали сме зад волана или на пешеходната пътека.

Сигурността на движението по пътищата зависи от отговорността на всеки един участник в него. Съвкупността от добронамереност, дисциплина и толерантност на стотици хиляди хора едновременно би осигурила по-безопасна среда на пътното движение.

В България се намират най- смъртоносните пътища на Европейския съюз

10-те държави с най- безопасни пътища в света

Be the first to comment

Leave a Reply