Българи спасяват испанско село от обезлюдяване (видео)

Българи спасяват испанско село от обезлюдяване. Няколко български семейства са дошли в Gordaliza de la Loma (Валядолид), за да работят в селското стопанство- земеделие и животновъдство. Работа, за която не е имало кандидати испанци.

„В селото живеят само две испански семейства, всички останали са българи. Ние сме доволни, че благодарение на тях в селото виждаме да тичат дечица“, казва кметът на селото Фернандо де Сантияго.

Галя, която е на 18 години и детството и е минало тук разказва как нейните родители Генчо и Светла са пристигнали преди 13 години:

„В България не е имало работа. Братовчед им, който вече е бил дошъл в Испания се обадил на татко и казал, че тук има работа. И те дошли”.

Кметската власт може да се поздрави за успешната стратегия против обезлюдяването на селото, тъй като половината от жителите са деца. И това е благодарение на българските имигранти, които свободно говорят и двата езика- български и испански.

В Gordaliza de la Loma детската площадка е изместила бара като социален център на селото.

Gordaliza de la Loma е малко село, което се намира на 76 км. от Валядолид, област Кастия и Леон. Разположено е върху 9 кв, км. площ.

ТУК можете да гледате видеото на испанската телевизия А3

Българите в Испания: Защо избягахме от България? (видео)

Половин българско село, заедно с кмета, се премести да живее в испанско градче

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply