Българка ще бъде Fallera Mayor (царица) на фестивала „Las Fallas” във Валенсия

Las Fallas

Феноменът на имиграцията е променил лика на град Валенсия. И най- много за хората, които са в комисиите на сдруженията „Falla” на световно известния фестивал на Валенсия „Las Fallas“ , който е признат от ЮНЕСКО за част от културното наследство на човечеството. Вече много граждани от всички възможни националности са членове на тези сдружения и участват активно във всички мероприятия. Ето един пример: комисията на сдружението Falla- Manuel Candela- Beatris Tortosa е имала честта да избере за главна fallera (царица на фестивала) българката Лора Георгиева Русева.

Дойдох във Валенсия когато бях на девет години. В България баща ми беше следовател, а майка ми работеше в администрацията на една фирма. Те останаха без работа и решиха да опитат в Испания. В Трявна останаха моите баби и останалата част от семейството ми. Аз се опитвам да си ходя всяка година. Дойдох в Испания, без да зная езика или обичаите. Отне ми около шест месеца, за да се адаптирам, но от там насетне всичко върви много добре. “

„Първите години празнувах „Las fallas” на улицата, като мнозинството” добавя Лора.

Когато е била на петнадесет години се запознава с едно момче, Карлос Мигес Москардо, с когото е и до днес, който й казал, че има една „Falla”, която се казва Мануел Кандела-Беатрис Тортоса, която ще й хареса много. Фамилията Мигес Москардо са стари членове и участват в комисията. Лора прекрачила прага на Фаята и останала там и до днес.

От ръководството на фаята разкават, че Лора е участвала с ентусиазъм в различни делегации и само й е липсвало да стане главна файера (царица на празниците, която се избира всяка година).

„Миналата година започнах да мисля за това. И тозаи година успях” казва Лора. Тя е на 26 години, завършила ветеринарна медицина- помощник на ветеринарния лекар, но сега работи в магазин за парфюми.

Миналата неделя е била нейната коронация, на която тя е била облечена в типичната рокля за тези празници- сива на цвят, дело на l’Agulla d’Or .

Специално за церемонията е дошла баба й от България, тъй като всичко е една огромна тръпка, поддържа я бъдещата й свекърва Лола Москардо.

Когато президентът на фаята Хуан Хосе Гарсия е връчил почетната лента на Лора, тя е станала петдесетата главна файера (царица) на сдружението Falla- Manuel Candela- Beatris Tortosa, което има 60 годишна история.

Не всичко е лесно в това испанско-българско царство. Особено трудно е да се обясни в България какво означава да бъдеш Fallera Mayor (царица), както и да обясниш какво всъщност представлява „Las fallas”.

Въпреки, че Лора говори без какъвто и да е акцент испански език, тя не отрича произхода си. „У дома си говорим на български и се опитваме да поддържаме някои обичаи, празници и, разбира се, българската кухня.“ Но Лора мисли като валенсиянка и казва: „Препоръчвам на всеки, който дойде да живее във Валенсия да се присъедини към някоя фая. Това е една вечна фиеста, начин на създаване на контакти, начин на живот … Аз вече съм десет години във фая и всеки ден откривам нови неща. А тази година ще бъде незабравимо!”

Честито Лора!!!!!

Фаи- известният валенсиански фестивал „Las fallas” (видео)

Юнеско обяви фестивалът във Валенсия „Las Fallas“ за част от Нематериалното наследство на човечеството

Be the first to comment

Leave a Reply