Българските пенсии ще се изчисляват по нова формула от 2019 г.

промени при пенсиониране през 2017 година

Българските пенсии ще се изчисляват по нова формула от 2019 г. В новия вариант отпада възможността хората да избират годините си с най-високи доходи, а като осигурителен стаж ще се смятат получените заплати след 1 януари 2000 г. Целта на промяната е да няма изкривяване при изчисляване на пенсиите, обясни социалният министър Бисер Петков. По думите му, министерството му прави всичко възможно, за да бъде спазен закона и да отпадне тавана на пенсиите за новите пенсионери.

В момента срокът за отпускане на пенсиите е четири месеца, като се очаква догодина той да бъде намален. Въпреки че ще отпадне възможността хората да взимат осигурителния си доход от 1997 г. до 1999 г. включително при определяне на пенсиите си от догодина, това не означава, че те непременно ще бъдат ощетени. Изчисленията са направени още през 2015 г.

В момента над 2 милиона и сто хиляди пенсионери получават средна пенсия от 321 лева и 53 стотинки. Над тавана са 55 хиляди души като от тях само 90 са с така наречените свръхголеми пенсии – над 3000 лева. Според приетото към момента законодателство от догодина трябва да отпаднат и таваните за новоотпуснатите пенсии. Все още не е сигурно, че това ще бъде спазено.

Проверка по интернет на трудовия стаж в България
Изплащане на български пенсии в чужбина
Условия за получаване на повече от една пенсия
Пенсиониране на гражданите, които са работили в различни държави на ЕС
Закупуване на недостигащ трудов стаж в България

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Вашият коментар