Подготовка за откриване на българско консулство в Барселона

За предприетите предварителни стъпки по откриване на българско консулство в Барселона, съобщи лично министърът на външните работи Екатерина Захариева в отговор на въпрос на депутата от БСП Манол Генов. Автономна област Каталуния е на трето място в Испания (след Мадрид и Валенсия) по брой на българите, които живеят там.

Посолството в Мадрид е започнало да проучва възможностите и спецификите на политическата обстановка в Каталуния. Ще се направи анализ на нормативната уредба и процедурите, след което посолството в Мадрид ще получи указания да започне процедура за откриване на консулството, се казва в отговора на Захариева.

В края на миналата година българи, живеещи в северните испански автономни области Каталуния и Арагон инициираха подписка с искане за отваряне на българско консулство в Барселона, което да предлага пълния набор от услуги за сънародниците ни. В момента те трябва да ползват услугите на консулските служби в Генералното консулство във Валенсия или в посолството в Мадрид.

До октомври 2017 г. България имаше Почетно консулство в Барселона, начело на което беше Христо Стоичков, но то не обслужваше българските граждани.

Образци на пълномощни и декларации, които се заверяват от посолства и консулства

МВнР: 250 000 българи живеят в Испания

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Вашият коментар