Отложиха откриването на българско Консулство в Барселона

Отложиха откриването на българско Консулство в Барселона. През месец март тази година лично министърът на външните работи Екатерина Захариева съобщи за предприети предварителни стъпки по процедурата откриване на представителство в Барселона. По данни на испанския Национален статистически институт автономна област Каталуния е на трето място в Испания (след Мадрид и Валенсия) по брой на българите, които живеят там- 11 239 души.

На 17 май тази година заместник-министър Георг Георгиев е разговарял със заместник-областния управител на Каталуния Монсерат Йовира за решението на българското правителство да открие Консулство в Барселона. Той е изтъкнал големия брой българи, живеещи в Каталуния, както и многото български туристи, които посещават областта всяка година.

Беше определена датата за официалното откриване на Консулството в Барселона, а именно 1 август 2019 г. с адрес: Avinguda de la Riera de Cassoles, 54, 08012 Barcelona. От пресцентъра на Министерството на външните работи са съобщили за в-к „Нова дума“, че откриването се отлага без да посочват за какъв период от време. Повече подробности и причините за това можете да видите ТУК

Припомняме, че в края на миналата година българи, живеещи в северните испански автономни области Каталуния и Арагон инициираха подписка с искане за отваряне на българско консулство в Барселона, което да предлага пълния набор от услуги за сънародниците ни. В момента те трябва да ползват услугите на консулските служби в Генералното консулство във Валенсия или в посолството в Мадрид.

До октомври 2017 г. България имаше Почетно консулство в Барселона, начело на което беше Христо Стоичков, но то не обслужваше българските граждани.

Премеждията на една българка в Генерално консулство Валенсия

МВнР: 250 000 българи живеят в Испания

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Вашият коментар