Откриха официално Генералното консулство в Барселона

Днес в 10:30 часа българският министър на външните работи Екатерина Захариева с официална церемония откри Генералното консулство в Барселона. За генерален консул е назначен Цветелин Цолов, който до сега заемаше тази длъжност в Генералното консулство във Валенсия и по този начин освободи мястото за бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

Припомняме, че Генералното консулство в Барселона отвори врати за граждани на 10 септември 2019 г. и се намира на адрес:
Avinguda de la Riera de Cassoles, 54,
08012 Barcelona.

По данни на испанския Национален статистически институт автономна област Каталуния е на трето място в Испания (след Мадрид и Валенсия) по брой на българите, които живеят там- 11 239 души.

Припомняме, че в края на миналата година българи, живеещи в северните испански автономни области Каталуния и Арагон инициираха подписка с искане за отваряне на българско консулство в Барселона, което да предлага пълния набор от услуги за сънародниците ни. До сега те трябваше да ползват услугите на консулските служби в Генералното консулство във Валенсия или в посолството в Мадрид.

До октомври 2017 г. България имаше Почетно консулство в Барселона, начело на което беше Христо Стоичков, но то не обслужваше българските граждани.

Премеждията на една българка в Генерално консулство Валенсия

МВнР: 250 000 българи живеят в Испания

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Вашият коментар