Важни промени за пътуващите за Испания

Важни промени за пътуващите за Испания. Със заповед на Министъра на здравеопазването от 1 април 2022 г., обнародвана в испанския Държавен вестник (ВОЕ) на 6 април 2022 г. се променят изискванията за влизане в страната.

От 7 април 2022 г. НЕ е необходимо да се попълва формуляра за здравен контрол в испанската здравна платформа QR SpTH или т.нар. QR код, ако пътуващите разполагат с ЕДИН от следните документи:

    • Европейски дигитален сертификат за пълен курс на ваксиниране. Ако последната доза не е бустерна, то тя трябва да е поставена най- малко 14 дни преди влизане в страната и валидността на този сертификат е 9 месеца. При поставена бустерна доза в Испания ще може да се влиза още на следващия ден след поставянето ѝ и сертификатът няма срок на валидност. Сертификатът за ваксинация на децата до 18- годишна възраст също няма срок на валидност.
    • Сертификат за прекарано заболяване (валиден е 6 месеца от първия положителен тест).
    • PCR- тест с отрицателен резултат (направен до 72 часа от отпътуването). 
    • Антигенен тест с отрицателен резултат (направен до 24 часа преди отпътуването).

Гореизложените документи не са задължителни за децата до 12- годишна възраст и транзитно преминаващите през Испания.

Формуляр за здравен контрол в испанската здравна платформа QR SpTH или т.нар. QR код ще трябва да попълват само пътуващите, които идват от страни извън ЕС и разполагат с различен сертификат от европейския.

Испания с най- висок процент имигранти в сравнение с другите от ЕС

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Leave a Reply