История на типичния за Валенсия коктейл „Агуа де Валенсия“

Агуа де Валенсия

„Агуа де Валенсия“ (Agua de Valencia- Валенсианска вода) е типичен за Валенсия коктейл от прясно изцеден портокалов сок, кава* или шампанско, водка, джин и захар. Сервира се в кани и се пие в коктейлни чаши с широко отверстие или чаши за шампанско.

Коктейлът е измислен от Константин Жил през 1959 г. и се е предлагал само в бар „Мадрид” във Валенсия. В своята книга „Нощна Валенсия” писателката Мария Анхелес Арасо е написала, че по това време заведението се е посещавало от преминаващи пътници, идващи от Страната на Баските. Те винаги си поръчвали за пиене „Agua de Bilbao“, което било най- добрата кава, която се предлагала в бара.

С течение на времето на преминаващите баски пътници им омръзнало да пият само „Agua de Bilbao“ и поискали от бармана да им предложи нещо по- различно. Тогава Константин Жил им предложил да пробват неговия коктейл „Агуа де Валенсия“. Приятната напитка се харесала на клиентите и те започнали при всяко свое посещение да си поръчват от нея.

В течение на повече от 10 години „Агуа де Валенсия“ бил познат на много малко клиенти. Славата му започнала да се разпространява през 70- те години на миналия век. През 2000 г. Константин Жил напуснал бар „Мадрид” и започнал да се занимава с живопис. Починал на 7 юни 2009 г. във Валенсия.

В момента най- добрата Агуа де Валенсия се предлага в следните заведения във Валенсия:

  • Café Sant Jaume- calle Caballeros 51 (Valencia)
  • Café Infanta Valencia- plaza de Tossal 3 (Valencia)
  • Horchatería El Collado

*кава- пенливо испанско вино. То се различава от шампанското по три неща:

  • процеса на ферментация
  • по сорта грозде, от което се произвежда
  • по вкус- кава е по- леко и има повече вкус на плодове.

Автор: Силвия Иванова

8 ястия от испанската кухня, които всеки трябва да опита

Испанска компания представи напълно реална веганска пържола

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply