Властите в Испания обявиха две реформи, които не се харесват на шофьорите

Испанското парвителство

Властите в Испания обявиха две реформи, които не се харесват на шофьорите: увеличаване на данъците върху дизеловото гориво от последното тримесечие на 2022 г. и въвеждането на пътни такси година по- късно са включени в Плана за възстановяване на страната, въз основа на който Испания ще получи 140 млрд. евро финансова подкрепа от европейските фондове.

По отношение на дизеловото гориво в документа е подчертано, че то се ползва с преференциално данъчно облагане, за разлика от бензина, въпреки че замърсява въздуха не по- малко. Ето защо от четвъртото тримесечие на 2022 г. данъците върху двата вида гориво ще се изравнят.

Испанските власти ще върнат таксите за редица основни магистрали, които бяха отменени по- рано- след изтичането на концесионните договори. Това доведе до дефицит в държавния бюджет от 7,5 млрд. евро и сега Мадрид трябва да преразгледа модела за финансиране на магистралите. По този повод правителството заяви, че в 23 от 27-те членки на ЕС съществуват пътни такси, а в 15 от тях всички магистрали са платени. Очаква се за 1 км. пробег да се плаща по 1 евро цент, което означава, че таксата по магистрала А-3 от Мадрид до Валенсия ще струва около 14 евро.

Най- честите нарушения, които правят шофьорите в Испания

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply