Забраняват вноса на български зеленчуци на територията на ЕС

Български зеленчуци няма да могат да се внасят и продават в европейските страни, тъй като те не отговарят на критериите на общността за безвредни храни. Нашият зарзават не отговаря на нито едно от двете основни изисквания към този вид хранителни стоки.

  • Българските зеленчуци нямат регистриран препарат срещу бактериоза. Заради липсата на такава официална регистрация се смята, че българските производители нямат готовност и средства да се справят с евентуалната поява на тази болест и тя може да се пренесе и в другите страни. Бактериозата е болест по растенията, която се предизвиква от проникването в тях през дихателните им устица или чрез ранички на фитопатогенни бактерии.
    Председателят на Асоциация „Български пипер Георги Василев е заявил, че в България няма регистриран препарат срещу бактериоза по зеленчуците, което е сериозна пречка за достъпа на нашенския зарзават до големите търговски вериги в Западна Европа. В България единствено пшеницата отговаря на европейските стандарти. Фирмата, която притежава правата за продажба няма интерес да направи скъпата регистрация и за зеленчуците, което спира достъпът им до европейските пазари.

  • Липсата на сертификат Global GAP, който е необходим, за да се продават плодовете и зеленчуците в европейските търговски вериги. Издаването му струва между 5000 и 10000 лева и чрез него се гарантира на купувачите, че предлаганите хранителни стоки са безвредни и произведени посредством добри практики.

    По този въпрос Георги Василев е заявил:

„Ние действаме да бъде отпусната субсидия за плащането на този сертификат или поне част от него – 60,70 или 80% да се поеме от държавата, а останалата част от производителите.“

Защо плодовете вече не са толкова вкусни както преди

Be the first to comment

Leave a Reply