Върховният съд на Испания отново за прочутата коледна кошница (cesta de Navidad)

коледна кошница

Върховният съд на Испания за пореден път отсъди, че ако една фирма е подарявала на служителите си коледна кошница ще трябва да продължи да го прави, дори когато икономическото състояние на дружеството се влоши, пише Expansion.

Според поредното съдебно решение коледната кошница е придобито право и ако се е повтаряло ежегодно става клауза в трудовия договор. Въпросното дело е заведено срещу испанския клон на фирмата Fujitsu, а потърпевши са всичките 1 600 работници на фирмата, които от 2016 година вече не получават коледна кошница за празниците.

Върховният съд на Испания се произнася за четвърти път по въпроса с коледната кошница и го счита за право на работещите, което не може да се отнема едностранно от фирмата.

Първото подобно дело, в което съдът се произнася в полза на работещите е от 2012 година. То е било заведено срещу компания, която се е сляла с друга. В мотивите на съдебния иск е посочено, че е на лице нарушение на правата на работещите от първата фирма, в която коледната кошница е присъствала като подарък дори в работната оферта, а втората никога не е правила подаръци на служителите си.

Преди това съдебно решение в Испания се считаше, че коледната кошница е акт на щедрост на компанията, който по никакъв начин не я задължава да го прави ежегодно.

Създадоха перфектната коледна песен по специална формула

Кога трябва да украсим Коледната елха

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply