В България се намират най- смъртоносните пътища на Европейския съюз

В България се намират най- смъртоносните пътища на Европейския съюз.

„Ние губим по 70 души на ден по европейските пътища, въпреки че положихме огромни усилия, за да намалим тази цифра“,

заявява , еврокомисарят по транспортната политика на ЕС Виолета Булц.

Статистиката на Евростат сочи, че през 2015 година в България, Румъния и Латвия е имало най-много смъртни случаи по пътищата на глава от населението в сравнение с останалите държави от Европейския съюз.

Данните на трите държави поставят под съмнение доклада на ЕС за безопасността по европейските пътища, тъй като за първи път от почти 20 години насам се е увеличил броят на загиналите при пътно-транспортни произшествия.

Българските пътищата са най-смъртоносните, оглавявайки списъка с най-много загинали в ЕС. Най-много катастрофи завършват фатално в областите Видин, Шумен и Ямбол, докато в областите Варна, Смолян и София повечето инциденти са без жертви. Например във Видин за 9 месеца при 58 катастрофи загиват 12 души. В Шумен всеки четвърти инцидент взима жертва. А в Ямбол – 50 катастрофи – 11 загинали.

В другата крайност е Смолян, където за 9 месеца има 56 инцидента и само една жертва.

Най-черният участък на пътя от Ботевград към Мездра е така нареченият „турски завой“ заради десетките обърнати турски тирове, които пътуват към границата.

Най-опасният български град за шофиране е Пловдив. В периода януари- август 2016 година са загинали 52 души по пловдивските пътища.

Виолета Булц увеличи натиска върху правителствата да се справят възможно в най- кратък срок с безразсъдните и опасни шофьори, след като по-рано тази година се разбра, че броят на смъртните случаи по пътищата между 2014 и 2015 г. се е увеличил във всичките 28 страни членки.

От началото на годината румънската полиция е отнела 530 български шофьорски книжки

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Върховният съд на Испания се произнесе относно прочутата коледна кошница (cesta de Navidad), която фирмите подаряват на служителите си

08/12/2016 WORLD BG

Със съдебно решение през 2016 г. Върховният съд на Испания постанови, че ако една фирма е подарявала на служителите си коледна кошница ще трябва да продължи да го прави, дори когато икономическото състояние на дружеството Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Над 300 граждани и 17 полицаи са ранени при сблъсъците в Каталуния

01/10/2017 WORLD BG

Над 300 граждани и 17 полицаи са ранени при сблъсъците в Каталуния, съобщиха от каталунската здравна агенция. Данните са актуализирани към 16:00 часа. Към 21:00 часа пострадалите са вече над 800, някои от които – Последни

БЪЛГАРИЯ

131 години от началото на Сръбско- българската война

14/11/2016 WORLD BG

Сръбско-българската война започва на 14 ноември (2 ноември стар стил) 1885 г., когато Сърбия, недоволна от осъщественото Съединение на Княжество България с Източна Румелия, обявява война на България. Българската победа в тази кратка война, наричана Последни

Be the first to comment

Вашият коментар