В Испания вече е лято с необичайно високи температури

В Испания вече е лято с необичайно високи температури, съобщават от испанската Държавна метеорологична агенция (АЕМЕТ). Започналите през уикенда горещини ще продължат поне още 15 дни. В по- голямата част от страната температурите ще надвишават 30º, а на някои места след обяд може да има превалявания от дъжд, придружени с гръмотевици.

През тази седмица дневните температури може да надхвърлят с 10º- 15º средните за този период на годината. А ако прогнозите се изпълнят, то в края на седмицата в югозападната част на страната температурите ще достигнат 40º и на много места се очакват температурни рекорди.

Високите температури ще се дължат на субтропичната въздушна маса, която започна да навлиза в страната през миналия уикенд. Само по средиземноморското крайбрежие ще духа бриз и все още студената вода в морето няма да позволи температурите да се покачат значително.

На Канарските острови температурите също ще бъдат високи и ще достигнат 32º-34º. Там се очакват и т.нар. „тропически нощи“, тъй като минималните температури няма да падат под 20º. В сряда ще навлезе облак от прахови частици от Африка, а в четвъртък температурите ще започнат да се нормализират.

Испанският крал Фелипе VI обяви имуществото си

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Leave a Reply