1 893 бензиностанции в Испания продават дизел на цена под 1 €

1.893 бензиностанции в Испания продават дизел на цена под 1 €. Те представляват 19% от общия брой бензиностанции на полуострова и Балеарските острови. Извън тази статистика остават бензиностанциите на Канарските острови заради специалните данъчни облекчения там.

Към 24 юни средната цена за литър нафта в Испания е била 1,05 евро, а за бензин- 1,18 евро. Според статистиката, която Европейската комисия публикува всяка седмица и сравнявайки с цените в началото на годината, литърът нафта в Испания е поевтинял с 6,8%, а бензина- с 4%.

Според регистрите на Министерството на енергетиката цените, които са по- ниски с между 5 и 10 евроцента от средните за сектора, се поддържат от вериги бензиностанции, собственост на по- малки фирми или самостоятелни такива, наричани „Low cost”.

В някои населени места, обаче, дори големите вериги бензиностанции намаляват крайните продажни цени, притиснати от голямата конкуренция. Един от примерите за това е град Valdemoro, област Мадрид, където 13 бензиностанции, една от които на Repsol, понижават цените на горивата, за да издържат на конкуренцията на E. Leclerc, чиято цена на дизела към 24.06.2017 г. е била 0,92 евроцента. Същото се случва и в Aranjuez, където 4-те бензиностанции продават горивата си за по- малко от 1 евро.

Измамите с горивата в Испания: милиони евро се изплъзват на гражданите

Be the first to comment

Leave a Reply