Въпреки протестите Пламен Георгиев става генерален консул във Валенсия

Въпреки протестите Пламен Георгиев става генерален консул във Валенсия, стана ясно онзи ден, след като българските медии разпространиха новината, че испанските власти са дали своето одобрение. На свое заседание вчера Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет прие оставката на бившия председател на антикорупционната комисия и се очаква той да заеме новия си пост в средата на този месец.

Припомняме, че в началото на август по предложение на вицепремиера и министър на Външните работи Екатерина Захариева на закрито заседание на Министерския съвет е било взето решение Пламен Георгиев да застане начело на Генералното консулство на Р. България във Валенсия. Това предизвика възмущението на сънародниците ни в Испания и не само там, което се изрази чрез петиция, подписана от над 3 500 човека.

На 3 септември петицията, настояваща българското правителство да отговори на 3 въпроса относно своето тайно решение, е била изпратена до Министерския съвет и до Министерството на външните работи, но до момента и от двете ведомства не са благоволили да отговорят. Това е амбицирало инициаторите на протеста на 10 септември да изпратят сигнали до испанския крал Фелипе VI и до министър-председателя на валенсианското правителство Чимо Пуч, описвайки скандалите около бъдещия генерален консула във Валенсия.

Ето какво казаха авторите на петицията:

След като българските власти не ни обърнаха никакво внимание, ние решихме да пренесем борбата тук. За момента и по двата подадени сигнала сме получили отговори, че е започната преписка по случая, което е добре, защото можеха да приключат нещата веднага, уведомявайки ни, че това не влиза в тяхната компетенция и т.н. Въпреки последните новини, че властите са одобрили Пламен Георгиев, ние не смятаме, че сме загубили битката. В следствие на нашата реакция на новия консул ще му бъде трудничко във Валенсия: освен, че не знае езика, навсякъде, където отиде, славата му от България ще го придружава. А след последните събития тук, испанците са доста чувствителни на тема корупция.

Нека да Ви споделим и нещо интересно. Не можете да си представите внасянето на сигнала в Generalita Valenciana какъв невероятен ефект предизвика. На служителката, която ни обслужваше, ѝ се наложи да се обади на няколко свои колеги, за да разбере как да заведе нашия случай, тъй като никога до сега не ѝ се беше случвало такова нещо. След всеки разговор съответният служител оставяше работата си и идваше при нас, за да се увери с очите си какво сме написали. В един момент в деловодството се бяха събрали 7-8 човека и всички ни задаваха въпроси и коментираха помежду си. Даже започнаха да търсят в интернет още статии от испанската преса за бъдещия консул. Освен тях за случая вече знаят и автономният секретар за Европейския съюз и външните връзки (secretario autonómico para la Unión Europea y Relaciones Externas) г-н Хоан Калабуч Рул и директора на кабинета на министър-председателя на валенсианското правителство Чимо Пуч г-жа Естер Ортега Бордериа. А секретарят на кабинета на краля Хосе Луис Верду Караско писмено ни увери, че случаят ще бъде представен на Фелипе VI.

Българите във Валенсия с петиция против новия генерален консул

Случаят Пламен Георгиев стигна до испанския крал Фелипе VI и валенсиянското правителство

Дадоха ход на преписката против назначаването на новия Генерален консул във Валенсия

Премеждията на една българка в Генерално консулство Валенсия

Digiprove sealThis content has been Digiproved

1 Comment

Вашият коментар