Колко години трудов стаж са необходими за пенсиониране в Испания?

Колко години трудов стаж са необходими за пенсиониране в Испания?

Въпреки че възрастта за пенсиониране прогресивно се увеличава до достигане на 67 години, реалността в момента е различна. Информацията, обаче, която ще изложим в тази статия, е валидна само за хората, които ще се пенсионират тази година.

За да получи пълната полагаща му се пенсия в Испания, кандидатът трябва да е навършил 65 години и да има 36 години и 3 месеца трудов стаж.

Ако кандидатът е навършил възрастта за пенсиониране, но не може да докаже изисквания трудов стаж, ще трябва да изчака да навърши 65 години и 5 месеца. В този случай ще трябва да докаже, че има поне 15 години трудов стаж, като последните две от тях трябва да са непосредственно преди подаването на молбата за пенсиониране. Последното изискване е абсолютно задължително.

При навършени 60 години и трудов стаж минимум 36 години кандидатът може да подаде документи за ранно пенсиониране (jubilación anticipada).

Ако кандидатът не може да изпълни някое от условията, заложени в закона, то той няма да получава пълната стойност на полагащата му се пенсия, тъй като държавата ще удържа законния процент, отреден за съответния случай.

Автор Силвия Иванова
Статията е написана специално за сайта „Българи в Испания и по света“ и се забранява препубликуването ѝ без изричното съгласия на екипа.

Испания- какво да изберем: пенсионен план и пенсионна застраховка?

Промените при пенсионирането в България, които влизат в сила от 01.01.2017 година

Ранното пенсиониране в Испания: изисквания и последни промени

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испанските здравни власти забраниха продажбата на 18 лекарства

31/03/2017 WORLD BG

Испанските здравни власти забраниха продажбата осемнадесет лекарства заради ненадеждността, която са показали на предварителните тестове, необходими за издаване на разрешение за разпространението им в търговската мрежа. Шест от тях вече са били на пазара и Последни

НОВИНИ

През 2017 г. са станали най-малко самолетни катастрофи

10/01/2018 WORLD BG

Като цяло през 2017 г. са станали най-малко самолетни катастрофи, но нито една при големите авикомпании за превоз на пътници, сочат данните, изнесени от холандската специализирана организация Aviation Safety Network. Освен големите авикомпании за превоз Последни

ИКОНОМИКА

Испания отчете исторически ръст на чуждите инвестиции в имоти

13/07/2017 WORLD BG

Испания отчете исторически ръст на чуждите инвестиции в имоти през първите шест месеца на тази година. Инвестициите в имоти, вложени от чужденци в Испания достигна историческите 888 млн. евро през първата половина на 2017 година. Последни

Be the first to comment

Вашият коментар