Колко години трудов стаж са необходими за пенсиониране в Испания?

Колко години трудов стаж са необходими за пенсиониране в Испания?

Въпреки че възрастта за пенсиониране прогресивно се увеличава до достигане на 67 години, реалността в момента е различна. Информацията, обаче, която ще изложим в тази статия, е валидна само за хората, които ще се пенсионират тази година.

За да получи пълната полагаща му се пенсия в Испания, кандидатът трябва да е навършил 65 години и да има 36 години и 3 месеца трудов стаж.

Ако кандидатът е навършил възрастта за пенсиониране, но не може да докаже изисквания трудов стаж, ще трябва да изчака да навърши 65 години и 5 месеца. В този случай ще трябва да докаже, че има поне 15 години трудов стаж, като последните две от тях трябва да са непосредственно преди подаването на молбата за пенсиониране. Последното изискване е абсолютно задължително.

При навършени 60 години и трудов стаж минимум 36 години кандидатът може да подаде документи за ранно пенсиониране (jubilación anticipada).

Ако кандидатът не може да изпълни някое от условията, заложени в закона, то той няма да получава пълната стойност на полагащата му се пенсия, тъй като държавата ще удържа законния процент, отреден за съответния случай.

Автор Силвия Иванова
Статията е написана специално за сайта „Българи в Испания и по света“ и се забранява препубликуването ѝ без изричното съгласия на екипа.

Испания- какво да изберем: пенсионен план и пенсионна застраховка?

Промените при пенсионирането в България, които влизат в сила от 01.01.2017 година

Ранното пенсиониране в Испания: изисквания и последни промени

Be the first to comment

Вашият коментар