Високи температури се очакват през идните дни в Испания

Високи температури се очакват в Испания от днес. От Испанската държавна метеорологична служба AEMET съобщиха, че стабилните атмосферни условия в по- голямата част на страната и навлизането на втората, за тази година, гореща африканска вълна от юг ще създадат предпоставки за чувствително покачване на температурите- между 5º и 10º над нормалните за периода.

Всъщност втората т. нар. „гореща вълна/ola de calor“ за 2020 г. започна още вчера от югозападната част на полуострова, бързо навлезе навътре в страната и вероятно ще продължи до средата на другата седмица. Очаква се в областите Галисия, Астурияс и Кантабрия температурите да достигнат до 35º, а в южните части на полуострова- до 40º на сянка.

Минималните температури ще бъдат между 20º и 25º. А най- горещо се очаква да бъде в градовете Севиля и Бадахос- 40º, в Мадрид- 39º и в Хаен и Мурсия- 36º.

От Испанската държавна метеорологична служба предупреждават, че поради това, че повечето от измервателните уреди, т.е. уличните термометри, са изложени директно на слънчевите лъчи, те отчитат реалната температура на самия апарат, а не на въздуха. Най-високата температура на Иберийския полуостров е била 46,9º, измерена през месец юли 2017 г. в град Кордоба, а най-дългата „гореща вълна“ в Испания е била през лятото на 2015 г. и е продължила 26 последователни дни.

Температурите в Испания ще достигнат 37º в началото на май

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply