Испания: заболелите от грип се увеличават

грип

Епидемична вълна от грип завладява Испания с 54,6 заболели на 100 000 жители в последните дни. През първите три седмици на годината се забелязва увеличение на заболелите, което експертите наричат „епидемична вълна”, която може да продължи между два и три месеца.

Разпространението на вируса, който има три типа и няколко подтипа, едва сега започва и се очаква да надхвърли 200 заболели на 100 000 жители в следващите седмици.

Според данните на последния доклад на Системата за наблюдение на грипа, публикуван от Здравния институт „Карлос III” (ISCIII) през първата седмица на тази година е имало значително увеличение на заболелите в сравнение с предишната, но интензивността е все още не е много висока.

Засега най- засегнати са децата под 4- годишна възраст, като при тях заболеваемостта в момента е 100 случая на 100 000 жители.

С помощта на популационни модели е изчислено, че през последните два сезона от грип са починали около 15 000 души, а само през миналата година те са били 6 300.

За да се избегнат усложнения, експертите съветват възрастните хора и хората от рисковите групи ежегодно да се ваксинират в началото на сезона, което в Испания е напълно безплатно и се прави в поликлиниката по местоживеене.

Кога трябва да пием парацетамол, кога ибупрофен и кога аспирин?

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Вашият коментар