Две бивши български гимнастички създават шампиони в Испания

Двете бивши български гимнастички, които създават шампиони в Испания са Ивка Иванова и Цветелина Минева. С помощта на Мария Гигова през 2001 г. те идват на турне с цирк Cirque due Soleil и решават да останат. През 2009 година създават свой клуб по художествена гимнастика. Кръщават го Ла Нусия (La Nucia ) на едноименния град, който се намира в област Валенсия, близо до град Аликанте.

Клубът на двете българки се намира в спортния комплекс „Камила Кано”- красиво и голямо спортно съоръжение, заради което през 2014 г. Ла Нусия е бил избран от Европейския съюз за спортно европейско селище. В клуба тренират около 70 деца на възраст между 3 и 17 години, като 20 от тях се състезават.

Българките въвеждат изцяло българската методика в тренировките, която е много различна от испанската. Една от миналогодишните шампионки на страната е 12 годишната Жулиета Добромирова, родена в Испания, чието съчетание е на фона на „Притурила се планината” в модерен вариант. През 2013 година шампионка става и испанката Марина Морено, чиито танц също се играе на фона на българска музика. В края на 2016 ансамбъла на клуба се класира на трето място в испанския Национален шампионат за ансамбли, в танца има български стъпки и българска музика.

Желанието на Ивка и Цветелина е да заведат гимнастичките от клуба на състезание в България. Още по темата можете да видите ТУК

Испанската Гражданска гвардия (Guardia civil) награди за заслуги българката Мария Орлешкова

Be the first to comment

Leave a Reply