Испания е близо до победата в дипломатическата война за Гибралтар

Испания е близо до победата в дипломатическата война за Гибралтар.

От 29 март 2017 г.- денят, в който Великобритания задейства процеса по излизане от ЕС, Гибралтар предприе дипломатическа офанзива, чрез която да му бъде дадено правото на самостоятелни преговори с цел да запази настоящите търговски споразумения с ЕС. Европейската комисия, обаче, е категорична, че Гибралтар може да бъде третиран различно само ако приеме съвместен суверенитет с Испания.

Правителството на Гибралтар задължи Жан Клод Юнкер да се произнесе относно бъдещето на колонията. Евродепутатът Уилиям Лег писмено зададе следните два въпроса:

  1. Защо въпросът за бъдещето на английската колония не фигурира в документите за преговорите с Великобритания, които бяха публикувани в края на март тази година?
  2. Защо ЕС не се е съобразил с желанието на 96% от гласувалите на референдума граждани на Гибралтар за оставане в ЕС?

В отговора си Жан Клод Юнкер е потвърдил, че Гибралтар присъства в преговорите за Brexit, но ще бъде третиран както отвъдморските английски територии и всички други територии, които имат специална връзка с Великобритания.

Европейската комисия вече обяви, че ще се съобрази с намерението на Испания да установи съвместен суверенитет на Гибралтар и този въпрос трябва да се решава само между правителствата на Испания, Великобритания и Гибралтар.

Това е вторият неуспех за английската колония след отхвърлената миналата седмица от Брюксел молба за т.нар. „мека граница” с Испания след 29.03.2019 г.

ЕС вече изцяло подкрепя Испания в борбата за връщането на Гибралтар

Be the first to comment

Leave a Reply